Helsingin taidemuseolle katutaidelahjoitus – muovikassi ja graffiteja metroasemalle – video

Lahjoitus koostuu helsinkiläistä katutaidetta dokumentoivista valokuvista ja luonnosvihkoista. Samassa yhteydessä Kampin metrolaiturilla olevaan näyttelytilaan on tehty kaksi teosta.

kulttuuri
Kampin metrotunneliin maalataan graffititeosta.

Helsingin taidemuseo HAM on saanut merkittävän katutaiteen lahjoituksen. Museon mukaan helsinkiläistä katutaidetta dokumentoivista valokuvista ja luonnosvihkoista koostuva lahjoitus on merkittävä suomalaisen katutaiteen tutkimuksen kannalta.

Materiaali on toimitettu Kampin metroasemalle muovikassissa. Samalla kaksi teosta on tehty metrolaiturilla olevaan HAM Metro -näyttelytilaan.

– Lahjoitus mahdollistaa haaveemme toteuttaa helsinkiläistä graffiti- ja katutaidetta esitelevä näyttely Tennispalatsiin vuonna 2018. Hankkeeseen kuuluu tutkimusprojekti, näyttely ja kirja. HAM:in johtaja Maija Tanninen-Mattila kertoo.

Arkistomateriaalin teokset ovat jo hävinneet katukuvasta, mutta ne on tallennettu valokuvin. HAM digitoi kuvat ja selvittää niiden taustat. Lahjoituksen ja teosten takana ovat helsinkiläiset graffititaiteilija EGS sekä MAKE YOUR MARK -galleryn Umut Kiukas.

Helsingin taidemuseo aloittaa tutkimusprojektin ja tähtää yhteistyöhön katutaiteilijoiden kanssa.

– Graffitit ovat näkyvä osa kaupunkia ja ne on huomioitava julkista taidetta käsiteltäessä. Suuri haaste katutaiteen museoimisessa on katu-uskottavuuden säilyttäminen. Se ei saa kuitenkaan olla tekosyy jättää aihetta sikseen, Tanninen-Mattila sanoo.