1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin taidemuseolle epätavallinen lahjoitus – muovikassillinen katutaidetta

Taidelahjoituksesta toivotaan alkusysäystä katutaiteen laajemmalle esiintuomiselle pääkaupunkiseudulla.

Kotimaan uutiset
Kampin metrohallissa sijaitseva taidelahjoitus koostuu tilan seinille maalatuista graffiteista sekä muovikassista.
Katutaidelahjoitus on nähtävillä Kampin metrohallissa.Maija Toivanen / HAM

Helsingin taidemuseon uuteen näyttelytilaan HAM Metroon on saatu pala suomalaista katutaidehistoriaa.

Kampin metrohallissa sijaitseva taidelahjoitus muodostuu näyttelytilaan maalatuista graffititeoksista sekä muovikassiin kootusta taideteoksesta. Evidence Bag -teos koostuu muovikassista, pahvilaatikosta, valokuvista, luonnoksista ja valokopioista.

Muovikassin valokuviin on tallennettu katutaideteoksia, jotka ovat jo hävinneet katukuvasta. Lahjoituksen takana ovat helsinkiläiset katutaideaktiivit, EGS-nimimerkillä tunnettu graffititaiteilija sekä galleristi Umut Kiukas.

Anonyymina pysyttelevä taiteilija EGS on luonut graffititaidetta jo kolmen vuosikymmenen ajan. Kampin metrohallin graffititeoksien maalaamisprojekti on nähtävissä HAM Helsingin Youtube-kanavalla. (siirryt toiseen palveluun)

Muovikassista Tennispalatsiin

Lahjoituksen myötä HAM aloittaa tutkimusprojektin helsinkiläisen katutaiteen parissa. Helsinkiläistä graffiti- ja katutaidetta tullaan näkemään laajemmin Tennispalatsin museossa kolmen vuoden kuluttua.

HAM:illa on Helsingin alueen julkisissa tiloissa 4 000 taideteosta. Taidemuseon taiteellinen fokus on modernissa taiteessa sekä nykytaiteessa, mutta myös katutaiteen katsotaan kuuluvan olennaisesti näyttelytiloihin.

– Graffitit ovat näkyvä osa kaupunkia ja ne on huomioitava julkista taidetta käsiteltäessä. Suuri haaste katutaiteen museoimisessa on katu-uskottavuuden säilyttäminen. Se ei saa kuitenkaan olla tekosyy jättää aihetta sikseen, kertoo museonjohtaja Maija Tanninen-Mattila tiedotteessa.

Lue seuraavaksi