Ruohonen-Lerner radiopakinassa: Veropakolaiset takaisin Suomeen

Yksi keskeinen tavoitteeni EU-tasolla on kotouttaa kaikki veropakolaiset takaisin Suomeen, sanoo pakinassaan Yle Lapille europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner. Kuva: Yle

Siirtyminen Suomesta Belgiaan ja eduskunnasta Euroopan parlamenttiin ovat hyvässä vauhdissa. Samalla koko elämäni alkaa asettua uusille urille. Toistaiseksi olen asunut hotelleissa, mutta tavoitteena on löytää valmiiksi kalustettu, rauhallisella alueella sijaitseva vuokra-asunto. Vapaista asunnoista ilmoitetaan näyttävästi ikkunoissa, ovissa ja parvekkeilla, mutta myös netistä löytyy paljon asuntoilmoituksia. Ihmiset vuokraavat mielellään omistamiaan asuntoja, sillä yksityisistä vuokratuloista ei täällä tarvitse maksaa veroa. Sen sijaan kiinteistön omistamisesta ja asunnon maapohjasta maksetaan kiinteistöveroa.

Juuri kiinteistöverotuksen takia monet talot ovat kapeita ja korkeita, joten verotuksella voidaan vaikuttaa merkittävällä tavalla myös arkkitehtuuriin  ja kaupunkikuvaan. Tuntuu, että talojen sisällä kiivetään tikapuita pitkin yhä ylemmäksi ja ylemmäksi, sillä hissejä ei vanhoissa taloissa ole. Muuttojen yhteydessä nosturiautojen avulla isot ja painavat kalusteet nostetaan ikkunoiden ja parvekkeiden ovien kautta asuntoihin sisälle. Toisin kuin Helsingissä, Brysselissä on paljon tarjolla kohtuuhintaisia ja isoja vuokra-asuntoja. Yllättävää on, että täällä ei puhuta asuntojen neliömääristä vaan makuuhuoneiden lukumäärästä. Olen pohtinut, voisiko verotuskäytäntö olla yksi syy suureen asuntotarjontaan ja edulliseen vuokratasoon.

Belgiassa vuokrasopimukset tehdään usein vähintään kolmeksi tai yhdeksäksi vuodeksi. Jos vuokralainen irtisanoo sopimuksen ennen kuin määräaika on kulunut umpeen, maksaa hän, asumisen kestosta riippuen, 1-3 kuukauden suuruisen sakkovuokran vuokranantajalle. Tuntuu siltä, että täällä asunnon omistajalla on enemmän oikeuksia kuin Suomessa.

Verotusasiat ovat aina kiinnostaneet minua

Lukioaikoihin minulle opetettiin kotitilallamme maatalouden kirjanpitojen ja veroilmoitusten hoitamiset. Sittemmin työskentelin verohallinnon palveluksessa noin viisi vuotta, minkä jälkeen perustin oman tili- ja veroasiaintoimiston. Toimin yrittäjänä noin 10 vuotta. Työvoiman palkkaamisen liittyvät riskit estivät yritystoimintani laajentamisen ja työntekijöiden palkkaamisen.

Koska en halunnut nähdä itseäni tilitoimiston yksinäisenä pyörittäjänä seuraavia kolmeakymmentä vuotta eteenpäin, opiskelin tietokirjoittamista ja journalistiikkaa ja pääsin paikallisen lehteen töihin. Samoihin aikoihin lähdin mukaan myös kunnallispolitiikkaan. Näistä ajoista on kulunut 30 vuotta, mutta maailma ei ole paljoa muuttunut. Pienet yritykset eivät helpolla palkkaa uutta työvoimaa, sillä uusien työntekijöiden palkkaamiseen liittyvät riskit ovat edelleen taloudellisesti erittäin suuret.

Toivottavasti Suomen uusi hallitus saa ratkaistua erityisesti pienten yritysten työllistämisen riskeihin liittyvät ongelmia, jotta yhä useampi nuori, keski-ikäinen ja ikääntynyt työtön voisi päästä työn syrjään kiinni. Kaikki työ on mielestäni arvokasta ja joka päivä työssä kuten elämässä muutenkin oppii uusia asioita.

Myös täällä europarlamentissa verotuskysymykset ovat olleet voimakkaasti esillä viimeisten viikkojen aikana. Niin kutsuttujen Luxemburgin vuotojen eli Lux-leaksin seurauksena Euroopan Unioni heräsi viimein laajasti epäoikeudenmukaiseksi koettuun verojen välttelyyn ja aggressiiviseen verosuunnitteluun. Erityisesti globaaleille suuryrityksille räätälöidyt, jopa nollaa prosenttia lähentelevät verotussopimukset, ovat aiheellisesti herättäneet närkästystä jäsenmaiden kansalaisissa ja veronsaajapuolella. Euroopan parlamentti perustikin erityisen verovaliokunnan tutkimaan jäsenmaiden kiisteltyjä verotuskäytäntöjä ja kehittämään ratkaisuja, joilla veroparatiisien toimintaan voitaisiin puuttua. Tällä hetkellä verovaliokunta valmistelee tekemänsä työn pohjalta loppuraporttia, jota varten se on vieraillut useissa veroparatiiseiksi mielletyissä jäsenmaissa. Lisäksi se on kuullut useita asiantuntijoita, kuten senaattori Mario Montia tällä viikolla. Olen iloinen, kun saan osallistua verovaliokunnan toimintaan. Yksi keskeinen tavoitteeni EU-tasolla on kotouttaa kaikki veropakolaiset takaisin Suomeen.

Pirkko Ruohonen-Lerner, MEP, PS