1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hääpukua ei haluta säilyttää enää muistona – miten sen saa myytyä? Asiantuntijat kertovat vinkit

Netti- ja some-kirpputoreilla on tarjolla lukuisia käytettyjä hääpukuja. Myyminen on kuitenkin haastavaa esimerkiksi pitkien välimatkojen takia. Lisäksi hääpukuun ladataan paljon odotuksia ja toiveita, pitäähän sen olla kaikin puolin täydellinen. Pukuliikeyrittäjät ja nettikirpputorien ylläpitäjät listaavat ohjeita käytetyn hääpuvun myyjälle.

Hääpukukauppa.
Hääpukuliikkeen omistaja Hanna Koskinen kertoo vinkit, miten käytetyn hääpuvun saa myydyksi ja mitä netin myyntipalstojen ilmoitukseen kannattaa laittaa.

Hanna Koskinen on pitänyt kaksi vuotta käytettyjen hääpukujen liikettä ja huomannut muuttuneen trendin.

– Aika harva haluaa enää säilyttää kotonaan ylimääräisiä vaatteita. On siivouspäiviä ja muita tapahtumia, joissa voi myydä mitä tahansa käytettyä. Väitän, että se näkyy myös hääpuvuissa.

Nykyään tavarasta halutaan eroon, mutta myös ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt. Myös yleinen taloustilanne on vaikuttanut myyntiin. Käytettyjä pukuja myytiin paljon 90-luvulla. 2000-luvulle tultaessa käytetty puku oli ehdoton ei. Nyt käytetyt puvut ovat taas suosiossa. Mutta oli trendi mikä tahansa, hääpuku harvoin päätyy tekstiilijätteeksi.

– Kun menee katsomaan vaikka netin myyntipalstoille, siellä on yllättävän paljon 80-luvun hääpukuja myynnissä. Ei niitä roskiin heitetä, kertoo Koskinen.

Myynti vaatii kärsivällisyyttä

Suosiosta huolimatta käytetyn puvun myynti on haastavaa.

Facebookin hääpukukirpparin ylläpitäjä Piia Jaakkola ja häätori.fi-sivuston ylläpitäjä Susanna Hokkanen korostavat, että käytettyjen pukujen myynnissä valttia ovat hyvät kuvat, järkevä hinta ja puhdas puku.

– Yllättävän monet yrittävät myydä pesemätöntä pukua. Kyllä sen ehdottomasti pitää olla pesetetty, kertoo Hokkanen.

Facebookissa oma aktiivisuus on valttia, muistuttaa Jaakkola.

– Sinne myös laitetaan ostoilmoituksia, joissa halutaan ostaa joku tietyn tyylinen puku. Sellaisiin kommentoimalla ja omaa pukua tarjoamalla saa kohdennettua myyntiä. Korostamme myyjille, että olkaa aktiivisia myös siinä puvun tarjoamisessa.

Susanna Hokkanen perusti sivustonsa puolisen vuotta sitten. Sivuille on jätetty myynti-ilmoitus noin tuhannesta puvusta, joista noin kolmannes on löytänyt uuden omistajan.

– Hyvin suuri osa haluaa ostaa käytettynä, jos vain löytyy sopiva ja oikealla sijainnilla. Parhaiten myyvät uudet puvut, eli enintään kaksi vuotta vanhat. Sen pitää ehdottomasti olla trendien mukainen. Lisäksi puvun pitää olla oikein hinnoiteltu. Kyllä siitä pitää puolet tai 30 prosenttia lähteä hinnasta.

Varsinkin nettikirpputoreilla myyjän ja ostajan välillä voi olla pitkä välimatka, eikä pukua haluta lähteä sovittamaan satojen kilometrien päähän, ellei ole aivan varma mitä perillä odottaa.

Pukua myydessä on oltava kärsivällinen. Vaikka ilmoitus olisi viimeisen päälle kunnossa ja puku ehjä sekä puhdas, on myyjän otettava huomioon, että hääpuvun myymisessä saattaa kestää.

–Keskimääräinen myyntiaika meillä on ollut 3–4 kuukautta, mutta se voi ottaa enemmänkin aikaa, sanoo Hokkanen.