1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Koulupuiston työntekijöiden mitta täysi – Pietarsaaren aarre halutaan rauhoittaa

Pietarsaaren kaupungin sydämessä oleva Koulupuisto joutuu säännöllisesti ilkivallan kohteeksi. – Korjaustöihin menevää rahamäärää ei ole koskaan laskettu, mutta aikaa menee viikoittain tosi paljon, sanoo puutarhuri Päivi Olli.

luonto
Kuvassa Päivi Olli turmellin istutuksen vieressä.
Raila Paavola / Yle

– Lähestulkoon joka puolella näkyy moponrenkaiden jälkiä pitkin nurmikoita, on rikottuja lamppuja. Rikottuja kylttejä on kerätty tosi paljon, monessakaan penkissä ei ole enää kylttiä, kuvailee Olli tilannetta perjantaina iltapäivällä.

Kyltit on kirjoitettu kolmella kielellä jokaisen kasvilajin eteen. Niissä lukee kasvin nimi, suomeksi, ruotsiksi ja latinaksi. Lääkekasvien edessä lukee myös, mihin oireisiin niitä on käytetty.

– Tänne kylvetään joka vuosi kaikenlaisia maustekasveja, vihanneksia ja kaikkea muuta. Nyt kylvökset on tallattu, saa nähdä nouseeko mitään. Kaalipenkit on tehty valmiiksi aikaisemmin keväällä, mutta nyt nekin joudutaan tekemään uudelleen ennen kylvöä, kertoo Päivi Olli.

Hänen mukaansa ongelma ei ole uusi, vaan se on jatkunut vuosien ajan.

– Korjaustöihin menevää rahamäärää ei ole koskaan laskettu, mutta aikaa menee viikoittain tosi paljon.

– On puhuttu monenlaisesta, vartijoista, aidoista alueen ympärille ja videovalvonnasta. Ne ovat jääneet aika paljon puheeksi.

– Nyt meillä on tiedossa, että videovalvontaa olisi tulossa. Tällä hetkellä meillä on kokeilussa nauhoittava videokamera.

Pietarsaaren koulupuiston työtekijät ovat kyllästyneet korjailemaan tihutöiden jälkiä vuosi vuoden perään. He kaipaavat ratkaisuja, joilla vahingot torjuttaisiin jo ennen kuin mitään tapahtuu.

-– Aita sulkisi alueen, ja silloin tiettynä aikoina alueelle ei olisi asiaa. Mutta pelkkä aitahan ei estä, jos sen yli pääsee. Siinäkin tapauksessa pitäisi jotakin olla jotakin vartiointia.

Kuvassa kyltti, jossa toivotaan, että puistossa ei häiriköitäisi, roskattaisi tai rikottaisi mitään.
Raila Paavola / Yle

Ollin mukaan harmia aiheuttavat nuoret, jota oleilevat iltaisin ja öisin puiston yläosassa.

– He tallaavat penkkejä, roskaavat ja rikkovat paikkoja. Julkijuopottelijat taas pitävät sellaista elämää, että varsinkin vanhemmat ihmiset kääntyvät portilta pois.

Lue seuraavaksi