1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hallituksen veroratkaisu nostaa kaukolämmön hintaa

Kaukolämmön hinta on nousemassa hallituksen tekemän hiilidioksidiveron korotuksen takia. Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna arvioi, että ensimmäisessä vaiheessa veroratkaisu nostaa kaukolämmön hintaa reilulla 2 prosentilla. Hiilidioksidiveron toinen vaihe lisää hintapainetta vähintään saman verran. Hiilidioksidiveron kiristys merkitsee yhteensä noin 100 miljoonan euron kustannusta kivihiiltä ja maakaasua käyttäville lämpölaitoksille.

talous
Vaskiluodon voimalaitos
Vaskiluodon voimalaitos ajettiin perjantaina alas kesäseisokilleJussi Laine / Yle

Vaasassa Vaskiluodon kiviihiilivoimala ajettiin tänään kesäajaksi alas. Hallituksen hiilidioksidiveron korotuspäätös saattaa johtaa pysyvästi joidenkin voimaloiden kylmenemiseen.

Hiilidioksidiveroa peritään kivihiilen ja maakaasun käytöstä lämmöntuotannossa. Hallituksen linjaus leikkaa tähän saakka käytetyn hiilidioksidiveron alennuksen pois. Se merkitsee kuluttajille kaukolämmön hinnan nousua kahdessa erässä tulevina vuosina.

– Kyllä siitä sellainen kokonaisvaikutus lämmön hintaan tulee, että kaukolämpö kallistuu ensi vaiheessa 2–2,5%, arvioi Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna.

Rannikon asukkaat maksumiehiksi

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että tavoite on saada verotuloja noin 100 miljoonaa euroa. Vielä ei ole varmaa, missä tahdissa veronkorotukset astuvat voimaan. Yhdellä rysäyksellä sitä ei kuitenkaan tehdä.

– Näin ei tule käymään. Kyllä verotus kiristyy asteittain ehkäpä vasta 2017 alkaen, arvelee lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen.

Hiilidioksidivero koettelee erityisesti rannikon kivihiiltä käyttäviä laitoksia ja eteläisen Suomen voimalaitoksia, joissa poltetaan maakaasua. Näillä seuduilla kaukolämpö kallistuu.

Ohjataanko lämpö mereen?

Energiateollisuus pitää veroratkaisua harkitsemattomana. Tähän saakka huolta on kannettu erityisesti sähkön ja lämmön yhteistuotannosta, ja siksi voimassa on ollut hiilidioksidiveron alennus kaukolämmölle. Sähkön tuotantoa hiilidioksidivero ei koske.

Sähkön ja lämmön yhteistuotannossa lämpö on itse asiassa sivutuote, joka kuitenkin hyödynnetään. Verotuksen kiristymisen myötä voimalaitoksille voisi olla kannattavampaa lopettaa lämmönjakelu ja ohjata lämpö vaikka mereen, tuumii Hannu Linna.

Hänen mukaansa veroratkaisu kohtelee kaltoin tehokasta sähkön ja lämmön yhteistuotantoa, ja se ei ole viisasta.

– Talvella yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto on ilmaston kannalta hyvä ratkaisu. On vaikea keksiä, mikä olisi tehokkaampaa. Siksi tätä ratkaisua olisi syytä vielä miettiä, pohtii Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna.

Verotuksen kiristyksellä pyritään parantamaan kotimaisten, kiinteiden polttoaineiden asemaa kilpailussa eritoten kivihiilen kanssa. Ohjausvaikutus jäänee vähäiseksi, sillä kaukolämmön osuus kivihiilen käytöstä on vain 20%. Pääosa kivihiilestä palaa hiilidioksidiverottoman sähkön tuotannossa.

Lue seuraavaksi