1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suosikkiohjaaja Petteri Summanen linjaa: Sarviniemen luontoarvoja kunnioitettava

Pitkän linjan ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Petteri Summanen lomailee parhaillaan lapsuutensa kesämaisemissa Taipalsaaressa. Summanen on seurannut Suur-Saimaan äärellä sijaitsevasta Sarviniemen alueesta käytyä kiistaa tarkasti.

Petteri Summanen kaipaa tietoa Sarviniemen tulevaisuudesta. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Petteri Summanen karauttaa perämoottorilla varustetun veneensä Sarviniemen laivalaiturin viereiseen rantahietikkoon. Tunnetulle ohjaajalle Sarviniemi on tuttu paikka jo lapsuudesta.

– Mummola oli tuossa kivenheiton päässä. Sitten tuli vielä ostettua oma kesäpaikka täältä.

Sarviniemestä on viime päivinä käyty kovaa kiistaa. Ensin selvisi, että alueesta ovat kiinnostuneet nimettöminä pysytelleet venäläiset ostajat. Kiistellyn alueen vieressä sijaitsee puolustusvoimien ampuma-alue.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kiirehti kommentoimaan, että Sarviniemen alue voidaan tarpeen vaatiessa pakkolunastaa valtiolle.

Sarviniemi sijaitsee Suur-Saimaan äärellä. Alue on tuttu monelle veneilijälle ja mökkiläiselle. Kuva: Lauri Silvander / Yle

Katse tulevaisuuteen

Summanen on huolissaan siitä, että alueen pitkän aikavälin suunnitelmat ja luontoarvot jäävät kiihtyvässä keskustelussa muiden kysymysten alle.

– On hyvä, että alueeseen kohdistuu mielenkiintoa. Olisi hienoa, että saisimme tänne toimintaa. Onko meillä kuitenkaan strategiaa, joka turvaa luontoarvojen säilymisen? Kun tulee taho, jonka toimista ja tavoitteista ei tiedetä, pitää olla tarkkana, ettei tehdä mitään hallitsematonta. Ei olisi hyvä ajatus eristää Sarviniemeä niin, että virkistyskäyttö ja paikallisten ihmisten pääsy alueelle estyisi, Summanen toteaa.

Tällä hetkellä Sarviniemi elää eräänlaista väliaikaa. Alueella on huonokuntoisia vapaa-ajanasuntoja ja esimerkiksi hiljalleen ränsistyvä ravintola. Summasen mukaan Sarviniemen metsissä kulkiessa huomaa, että strategia puuttuu.

Omistajan on Summasen mukaan yksinkertaisesti pystyttävä suunnittelemaan alueen tulevaisuutta pitkälle eteenpäin. Summanen huomauttaa, että luonnonalueiden myynti on aina ongelmallista. Oli kyseessä sitten Sarviniemi tai pohjoinen tunturi.

– Ajatellaan, että rupeaisimme myymään näitä pois. Korealaiset voisivat ostaa vaikka Kemijoen. Jokin tunturi olisi mahdollista myydä intialaiselle yrittäjälle. Tällä tavalla saisimme hetkeksi taskurahaa, mutta mikä olisi pitkän aikavälin suunnitelma? Ei rajata mitään tai ketään pois, mutta hyödynnetään alueen loistavat mahdollisuudet. Tietoa suunnitelmista kaivataan.

Taipalsaaren Sarviniemi on odottanut uutta alkua jo pitkään. Kuva: Lauri Silvander/Yle

Kesäteatteria täysillä

Summanen on kiertänyt urallaan teatterin perässä ympäri Suomen. Tänä kesänä tie vie Ouluun, jossa hän ohjaa Riku Niemisen ja Miitta Sorvalin tähdittämää Tangot solmussa -musiikkikomediaa.

Työ komiikan parissa ei ole Summasen mukaan koskaan valmista. Jokainen esitys pitää sovittaa oikeaan ympäristöön.

– Pitää ymmärtää, että kaikilla ei ole samanlainen huumorintaju. Pitää miettiä, mikä sopii tilanteeseen.

Lomallaan Summanen on perheen armoilla – ihan mielellään.

– Ohjaajan on välillä hyvä olla ohjattavana.