Poliisi valvoo tehostetusti Helsingin roskaajia

Valvontakampanjan tavoitteena on puuttua ympäristön roskaantumiseen ja lisätä kaupunkiympäristön viihtyisyyttä. Yksittäisen roskan heittelijä voi saada viidenkymmenen euron suuruisen rikesakon.

roskaaminen
Runsaasti roskia nurmikolla roska-astian vieressä.
Yle

Helsingin poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti kaupunkialueella tapahtuvaa roskaamista. Poliisipartiot puuttuvat tehostetusti roskaamiseen kaduilla, puistoalueilla ja toreilla.

Kampanja on tuottanut yleisövihjeitä laittomista kaatopaikoista. Roskaajia on saatu kiinni myös niin sanotusti rysän päältä.

– Kyseessä on ollut yksittäisten roskien jättämistä kadulle tai maastoon, kertoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Sampsa Martikainen.

Valvontakampanjaan on Martikaisen mukaan suhtauduttu kuitenkin pääosin hyvin.

Laiton kaatopaikka on kaupungille kallis

Itse teossa yhytetylle roskaajalle napsahtaa poliisilta huomautus tai rikesakko. Laiton kaatopaikka voi poikia myös rikosilmoituksen.

Rikostarkastaja Martikaisen mukaan syrjäiset paikat houkuttelevat roskaajia rauhallisuudellaan. Laittomia kaatopaikkoja muodostuu eniten parkkipaikoille, teiden päätyihin ja satama-alueille.

Sotkijat tulevat kaupungille kalliiksi, sillä jos tekijää ei löydetä, siirtyy siivousvastuu kaupungille. Helsingin kaupunki käyttää pelkkien laittomien kaatopaikkojen siivoamiseen noin 100 000 euroa vuodessa.