1. yle.fi
  2. Uutiset

Maastohiihto saa lisäapua tieteestä – Välineiden tutkiminen helpompaa kuin urheilijoiden

Maastohiihdon sprinttimaajoukkueen valmentaja, projektitutkija Olli Ohtonen uskoo, että tutkimusosaamista pystytään siirtämään lähivuosina yhä nopeammin valmennuksen avuksi. Tutkimuksen uudet saavutukset ovat esillä hiihtokongressissa Vuokatissa.

urheilu
Mongolialainen mies testaa hiihtosimulaattoria.
Jarmo Nuotio / Yle

Suomi oli takavuosina hiihtotutkimuksen kärkimaita, mutta 1990-luvulla tuli vastaan notkahdus. Nyt tutkimuksessa on taas tason nosto menossa, sanoo maastohiihdon sprinttimaajoukkueen valmentaja ja väitöskirjaansa valmisteleva projektitutkija Olli Ohtonen.

– Norja ja Ruotsi etenivät Suomen notkahduksen aikana pitkälle, mutta nyt takamatkaa otetaan kiinni. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen lisäksi Jyväskylän yliopiston johdolla Vuokatissa tutkimusta paitsi tehdään myös siirretään käytännön valmennuksen avuksi.

Yksi merkki tasosta on kansainvälinen hiihtokongressi, joka on jo usean vuoden ajan pidetty Vuokatissa. Tämän vuoden kongressiin osallistuu 55 tutkijaa kaikkiaan 12 maasta. Kaukaisimmat osallistujat ovat saapuneet Vuokattiin Australiasta.

– Täällä tasataan viimeisimmät tutkimuksen saavutukset ja ajatukset hyvin avoimesti. Periaatteessa osallistujat voivat ottaa kongressista sen, mitä tarvitsevat, ei polkupyörää aina tarvitse keksiä uudelleen.

Urheilijan tutkiminen ei ole helppoa, tuloksiin vaikuttavat päivän kunto, tuntemukset, mielialat ja niin edelleen. Lisäksi kaikki urheilijat ovat erilaisia.

Olli Ohtonen

Liikaa ei kannata odottaa

Ohtonen muistuttaa, että tutkimuksella ei taata mitalisadetta.

– Tutkimuksessa asioissa mennään syvemmälle ja pohditaan kauemmin kuin harjoituksissa. Tutkimuksesta voidaan nostaa muutamia tärkeitä asioita valmennuksen avuksi.

Tietoa kerätään esimerkiksi hapenottokyvystä ja viimeisimpänä on Vuokatissa kehitetty välittömän palautteen järjestelmä, jossa kameroiden ja voima-antureiden avulla tutkitaan voimankäyttöä ja suuntaa juoksumatolla tehdyssä harjoituksessa.

– Yleensä tuollaisten tietojen kerääminen ja analysointi kestäisi jopa viikkoja, tämä järjestelmä antaa netissä vastaukset muutamassa sekunnissa. Maastohiihdon lisäksi järjestelmää voivat käyttää myös muissa lajeissa.

Periaatteessa osallistujat voivat ottaa kongressista sen, mitä tarvitsevat, ei polkupyörää aina tarvitse keksiä uudelleen.

Olli Ohtonen

Mitä seuraavaksi?

Tutkijat hakevat Vuokatissa keinoja siihen, miten tutkimustieto pystyttäisiin siirtämään mahdollisimman nopeasti valmennuksen käyttöön. Ohtonen arvioi, että välinepuolen tutkimus on siirrettävissä nopeimmin hyötykäyttöön.

– Esimerkiksi suksen ominaisuuksia on tutkittu jo pitkään. Osa tiedoista on tietysti jo käytössä, mutta lisää on tulossa. Maastohiihdon huoltoryhmälle tulee siis apuja.

Milloin lisäapuja tulee sitten urheilijan tutkimuksesta?

– Välineet ovat aika tavalla samanlaisia, joten niitä voidaan tutkia iso nippu nopeasti ja suhteellisen helposti. Urheilijan tutkiminen ei ole helppoa, tuloksiin vaikuttavat päivän kunto, tuntemukset, mielialat ja niin edelleen. Lisäksi kaikki urheilijat ovat erilaisia.

Lue seuraavaksi