1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Alivaltiosihteerin virallista ohjelmaa 25 vuotta: Juttumme huvittavat meitä yhä

Vuosien aikana Alivaltiosihteeri-ohjelmia on syntynyt melkein 2 000 ja radiohupailuja miltei 10 000.

kulttuuri
Simo Frangén, Jyrki Liikka ja Pasi Heikura.
Kuvassa Simo Frangén, Jyrki Liikka ja Pasi Heikura.Laura Pohjavirta / Yle

Suomen virallisen ohjelman eli Alivaltiosihteerin Pasi Heikura, Simo Frangén ja Jyrki Liikka aloittivat hupailunsa Radiomafian aalloilla keskiviikkona 6.6.1990 klo 11.05.

Pasi Heikura muistaa jännittäneensä ensimmäistä lähetystä paljon.

– Käsikirjoitimme vielä samana päivänä vähän ennen lähetystä pari sketsiä, jotta ohjelma olisi ajankohtainen. Studion ovella tuottaja tarkisti solmiomme, että ne olivat tarpeeksi leveät, Heikura nauraa.

Ohjelma on ollut sisällöllisesti samanlainen alusta lähtien.

– Tietysti se on muuttunut vuosien varrella paljon, mutta perusjutut olivat jo silloin olemassa. Ohjelma parodioi elämää sellaisena kuin se joukkoviestimissä näkyy. Radiopakinan ja radiosketsien muoto oli jo alunperin olemassa.

25 vuoden aikana radio-ohjelman kanavia ovat olleet Radiomafian lisäksi YleQ ja Yle Radio Suomi. Vuoden 2012 alusta ohjelmaa on kuultu Yle Puheella.

Oikeilla linjoilla ollaan edelleen

Alivaltiosihteerin virallisia ohjelmia on kertynyt vuosien varrella 1 193 kappaletta, joka tarkoittaa lähes 10 000 yksittäistä radiohupailua. Lisäksi Viikon virallisia palindromeja on lausuttu lähes 2 500 eli lähes 5 000, koska ne on lausuttu sekä etu- että takaperin.

Pasi Heikuran mielestä ohjelman pitkän iän salaisuuteen on kolme syytä; Alivaltiosihteeri, Yleisradio ja yleisö.

– Me kolme olemme suhtautuneet työhön ja toisiimme sellaisella kunnioituksella ja kunnianhimolla, että sitä jaksaa tehdä ja kehittää. Meidän juttumme huvittavat meitä yhä ja meidän päämme ovat oppineet toimimaan yhteen.

– Yleisradio on katsonut tarpeelliseksi, että tällaista ohjelmaa kannattaa lähettää ja tällaista ohjelmaa tarvitaan. Me olemme tästä Yleisradion kanssa samaa mieltä.

– Tärkeitä ovat tietenkin kuuntelijat, jotka ovat ohjelmaa jaksaneet kuunnella. Heiltä saa yhä palautetta, että oikeilla linjoilla ollaan.

Paras palindromi syntyi viime talvena

Huumoripätkiä on kertynyt vuosien varrella niin paljon, että Pasi Heikura ei osaa nostaa sieltä mitään suosikikseen. Sen sijaan nokkelin palindromi on jäänyt mieleen.

– Aina kun saa palindromin tehtyä, niin se on hieno tunne. Siinä yllättää usein myös itsensä. Esimerkiksi viime talvena syntyi sellainen palindromi, mikä tuntui itsestään selvältä, että tämän olisi voinut tehdä jo vuosia sitten. Mutta se tuli lähes 30 vuoden palindromikokemuksen jälkeen.

– Iso takaisku, suksia katosi. Luen sen takaperin. Iso takaisku, suksia katosi, Heikura kertoo radiosta tutulla Alivaltiosihteeri-tyylillä.

Virallisen juhlapäivän kunniaksi Yle Puhe lähettää klo 15 Arto Nybergin toimittaman juhlaohjelman, jossa koko Alivaltiosihteerin kolmikko on mukana.

Lue seuraavaksi