Hyppää sisältöön

Satavuotiaan Suomen kunniaksi perustetaan kansallispuisto – kaksi vahvaa ehdokasta sijainniksi

Uuden kansallispuiston perustaminen juhlavuonna 2017 on kirjattu hallitusohjelmaan. Vahvoja ehdokkaita uudeksi kansallispuistoksi ovat ainakin Suomussalmella sijaitseva Hossa ja Kirkkonummen Porkkalan saaristo.

Porkkalan Skorvan Kuva: Ilkka Vaara

"Perustetaan kansallispuisto Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017", lukee Sipilän hallitusohjelmassa (siirryt toiseen palveluun). Lause ei ole jäänyt huomaamatta Suomen Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Niemiseltä, jonka mukaan Porkkala on aina ollut Luonnonsuojeluliiton valinta.

– Porkkala sopisi todella hyvin satavuotiaan itsenäisyyden juhlimiseen. Muitakin hyviä ehdokkaita on, mutta historia puoltaa Porkkalaa, Nieminen sanoo.

Suomen 40. kansallispuiston avaaminen Porkkalaan olisi kieltämättä symbolinen ele. Porkkalanniemi oli Suomen ensimmäinen kansallispuisto Pallas-Ounastunturin, Pyhätunturin ja Petsamon Heinäsaarien rinnalla vuonna 1938. Jatkosodan jälkeen Porkkala luovutettiin Neuvostoliitolle, mutta kansallispuistoa ei perustettu uudelleen kun alue vuonna 1956 palautettiin.

Luonnonsuojeluliiton lisäksi muun muassa Kirkkonummen kunta ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (siirryt toiseen palveluun) (kok.) ovat puoltaneet Porkkalan kansallispuistohanketta.

Vaiko sittenkin Suomussalmelle?

Porkkala ei kuitenkaan ole ainoa vahva ehdokas. Historialliset edellytykset ovat kohdallaan ainakin Suomussalmen Hossassa.

– Hossa on upea luontoarvoiltaan ja alueen historia on perinteikäs. Suomussalmella on asuttu jo 10 000 vuotta sitten ja alueella on Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset. Elias Lönnrot kulki täällä aikoinaan keräämässä runoja Kalevalaan. Suomen ensimmäinen presidentti Ståhlberg syntyi Suomussalmella ja lisäksi Suomussalmella pidettiin tiettävästi ensimmäinen julkinen kokous, jossa vaadittiin Suomen itsenäisyyttä, luettelee Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen.

Tolonen lisää myös, että laavut, polut ja muut kansallispuiston edellyttämät puitteet ovat kaikki jo kunnossa.

– Kaikki infra on jo valmiiksi rakennettu ja se sijaitsee jo valmiiksi valtion mailla, joten valtion rahaa ei tarvitsisi käyttää, Tolonen sanoo.

Raha saattaa hyvinkin vaikuttaa tulevan kansallispuiston valintaan. Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä kommentoi (siirryt toiseen palveluun)huhtikuussa, että kansallispuiston perustaminen Porkkalaan vuonna 2017 ei ole rahasyistä realistista. Yle ei tavoittanut Härmälää kommentoimaan asiaa perjantaina.

Muitakin ehdotuksia tulevaksi kansallispuiston sijainniksi voi tulla. Kataisen hallituksen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) selvitti aikanaan neljän alueen edellytyksiä. Ne olivat Käsivarren Suurtunturit, Olvassuo, Etelä-Konnevesi ja Salon Teijo, joista kaksi viimeisintä valittiin.

.
.