YK: Ukrainan tulitaukoa on kunnioitettava

Itä-Ukrainassa puhkesi tällä viikolla kiivaimpia taisteluja kuukausiin Ukrainan hallituksen joukkojen ja Venäjä-mielisten separatistien välillä.

Ulkomaat
Ukrainalainen sotilas taisteluasemissa.
Ukrainalainen sotilas taisteluasemissa Mariinkan kaupungin alueella lähellä Donetskia 4. kesäkuuta.Oleksandr Ratushniak / AFP

Yhdistyneet kansakunnat on vedonnut Ukrainan taistelujen osapuoliin, jotta nämä kunnioittaisivat tulitaukoa. Tulitauko solmittiin Saksan ja Ranskan johdolla Minskissä helmikuussa.

Keskiviikkona Ukrainan hallituksen joukkojen ja Venäjä-mielisten separatistien välille puhkesi kiivaita taisteluja Itä-Ukrainassa, ja ainakin 28 ihmistä kuoli Mariinkan kaupungista käydyissä taisteluissa. Osapuolet ovat syyttäneet toisiaan tulitauon rikkomisesta.

YK pui tilannetta turvallisuusneuvoston ylimääräisessä kokouksessa tänään perjantaina. Turvallisuusneuvosto kokoontui Liettuan pyynnöstä.

– Kyseessä on joko hankalan konfliktin syveneminen tai konfliktin hetkellinen esiinnousu osassa konfliktialuetta. Meillä ei ole varaa kumpaankaan, YK:n poliittisten asioiden alipääsihteeri Jeffrey Feltman sanoi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön mukaan tulitaukoa rikotaan yhä useammin ja vakavammin. Yli 6 400 ihmistä on kuollut Itä-Ukrainan taisteluissa viime vuoden huhtikuusta lähtien.

Lähteet: AFP