Vuoden parhaassa taidekirjassa on kannessa S-kirjaimen aukko

Palkittu teos ”Minä ja Sibelius” on viimeistelyä myöten kokoelma klassisen musiikin tuntijoiden näkökulmia säveltäjämestariin ja hänen musiikkiinsa. Taidekirjakilpailun voittaja nousi ylitse muiden lähinnä aiheensa tuoreen lähestymistavan ja toteutuksen tyylikkyyden ansiosta.

urheilu
Kirja, jossa on valkoinen kansi ja iso punainen S-kirjain
Vuoden 2014 parhaan taidekirjan kustansi Karisto OyKaristo Oy

Hämeenlinnan Iittalan XVII Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsi lauantaina vuoden 2014 parhaana taidekirjana Sibeliuksen syntymäkaupunki säätiön julkaiseman ja Karisto Oy:n kustantaman kirjan ”Minä ja Sibelius : 20 näkökulmaa säveltäjämestariin”.

Raadin mukaan kirjan graafinen suunnittelu on loistokas.

Teoksen komea typografia, kannessa oleva S-kirjaimen aukko, laadukas paperi, välilehtien satiininhohtoinen pinta ja merkkinauha ovat ylellisiä kirjan ominaisuuksia.

– Kirja on monumentaalinen niin kuin aiheensakin. Taiton rytmi tuo mieleen musiikin ja aiemmin julkaisemattomat kuvat on valittu varmalla otteella syventämään kirjoittajien tarinoita, kirjoitetaan perusteluissa.

Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja, kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja, Riihimäen taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen ja Kalvolan kirjaston kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli.

”Minä ja Sibelius” on kokoelma klassisen musiikin tuntijoiden näkökulmia säveltäjämestariin ja hänen musiikkiinsa. Kirjoittajat Suomesta ja maailmalta kertovat suhteestaan Sibeliuksen musiikkiin ja hänen persoonaansa henkilökohtaisen kokemuksen kautta.

Kirjasta on neljä eri kieliversiota

Kirjan kuvituksesta vastaa Carl Henning ja kirjan näyttävästä graafisesta suunnittelusta Sami Valtere.

Kirjan on toimittanut kolmikko: toimittaja-kirjailija Lasse Lehtinen, Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen, joka on Sibeliuksen tyttärenpojanpoika, sekä Sibelius-juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn.

Suomenkielisen painoksen rinnalla on julkaistu myös ruotsin-, englannin- ja saksankieliset painokset Min Sibelius, My Sibelius ja Mein Sibelius.

Vuoden taidekirjavoittaja julkistettiin Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema Pyloni –lasiveistos.

Kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunki. Kilpailuun osallistui 15 taidekirjaa.