1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä: Huumetynnyrin paljastuminen käynnisti "kauhean vatkauksen"

"Vatkauksen" tarkoituksena oli saada "Pasilan mies" häivytettyä ja estää hänen paljastumisensa. Vatkaus ja uhkaus olivat näkyvästi esillä Jari Aarnion huumekäräjillä.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen (kesk.), kihlakunnansyyttäjät Antti Sundberg (oik.) ja Pihla Keto-Huovinen (vas.) Jari Aarnion huumerikosepäilyjen pääkäsittelyssä, joka jatkui 5. kesäkuuta 2015 Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kun huumeiden salakuljetus tynnyreissä Hollannista Suomeen paljastui vuoden 2012 alussa, alkoi syyttäjän mukaan maa polttaa Jari Aarnion jalkojen alla. Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen katsoo, että Aarnio sai alaisensa peittämään hänen jälkiään uskottelemalla, että kyseessä oli heidän omien tietolähteidensä suojeleminen.

Alaiset olivat valmiit menemään niin pitkälle, että ovat olleet jo lain toisella puolella. Syyttäjän mukaan tämän vuoksi heidän on nyt vaikea puhua.

Syyttäjän mukaan Aarnio hävitti aiemmin yhteydenpitoon käytettyjä puhelimia. Hän oli jopa huolissaan tyttärensä käyttämistä puhelimista.

"Aarnio teki virheen"

Syyttäjän mielestä Aarnio oli kuitenkin itse huolimaton ja teki virheen. Yksi yhteydenpidossa käytetyistä puhelimista jäi syyttäjän mukaan Aarnion autotalliin kenkään, josta se sittemmin löytyi.

Puhelin sisältää yli sata tekstiviestiä, joita lähettivät syyttäjän mukaan toisilleen Aarnio ja jutussa törkeistä huumerikoksista syytettynä oleva tunnetun "huumeparonin" sisar. Syyttäjän mukaan viestit osoittavat selvästi, että kysessä on huumausainekauppa ja rahaliikenteen hoitaminen, eikä puolustuksen esittämä tietolähdetoiminta.

Syyttäjän mukaan ongelmia aiheutti myös se, että Kuopion poliisi otti kiinni hasista välittäneen miehen ja kuunteli huumekontakteja Hollantiin hoitaneen naisen puheluja. Aarnion alainen järjesti asian niin, että naisen rikostutkinnasta Kuopiossa luovuttiin.

Uhkailusta 10 000 euron korvausvaade

Syyttäjän mukaan "Pasilan miehen" eli Aarnion suojeleminen oli myös perimmäinen motiivi, kun aiemmassa tynnyrivyyhdessä kiinni jäänyttä miestä painostettiin muuttamaan kertomustaan oikeudessa. Tässä syyttäjän mukaan Aarnion apuna toimi rikollispomo Keijo Vilhunen. Vankilassa olevaa miestä uhkailtiin muun muassa perheen tappamisella.

Mies vaatii korvauksena kärsimyksistä 10 000 euroa. Summa ylittää suositukset, mutta miehen asianajajan mielestä mies joutui elämään pelossa kuukausia ja hän menetti mahdollisuuden saada tuomionsa lievennystä. Painostettuna hän kiisti aiemmin esitutkinnassa avoimesti kertomansa asiat.

Lavastuksesta 50 000 euron kärsimyskorvaus?

Vielä suurempia korvauksia vaatii mies, jota Aarnio ja hänen alaisensa syyttäjän mukaan yrittivät lavastaa etsityksi "Pasilan mieheksi". Hänet ilmoitettiin KRP:lle mahdolliseksi epäillyksi ja hänelle lavastettiin kaksi tapaamista rikollispomon kanssa.

Hänet lavastettiin syyttäjän mukaan myös Aarnion käyttämän kännykän omistajaksi. Mies otettiin kiinni ja hänet yritettiin perusteettomalla huumetutkinnalla kytkeä tynnyrijuttuun.    

Mies vaatii kärsimyksistään 50 000 euroa. Miehen asianajaja Kari Ek korosti, että korvaukset pitää mitoittaa aivan eri tavalla, jos alusta alkaen tiedetään, että henkilö on syytön ja silti käytetään pakkokeinoja. Ek painotti, että vastaavanlaista tapausta ei edes Suomessa aiemmin ole oikeudessa käsitelty. Kiinniotto tehtiin lisäksi näkyvästi päiväkodin pihalla kun mies oli hakemassa lastaan.

Aarnio on kiistänyt jyrkästi kaikki häntä vastaan nostetut syytteet.