Irakin entinen ulkoministeri Tariq Aziz kuoli

Irakin Saddam Husseinin aikaisen hallinnon ulkoministeri Tariq Aziz on kuollut.

Ulkomaat
Tariq Aziz.
Tariq Aziz.Ali Haider / EPA

Irakin entinen ulkoministeri Tariq Aziz on kuollut. Aziz oli ministerinä Saddam Husseinin valtakauden aikana.

Viranomaisten mukaan 79-vuotias Aziz kuoli irakilaisessa sairaalassa. Aziz siirrettiin sairaalaan läheisestä vankilasta, missä häntä pidettiin.

Aziz nimitettiin ulkoministeriksi vuonna 1983 ja varapääministeriksi vuonna 1991. Hän oli myös Husseinin läheinen neuvonantaja. Hän oli Saddamin hallinnon pääasiallinen tiedottaja ja sen vuoksi hyvin näkyvä hahmo ja sen tunnetuimpia jäseniä myös ulkomailla.

Aziz antautui Yhdysvaltalaisille joukoille vähän Bagdadin valtauksen jälkeen vuonna 2003. Azizin katsottiin syyllistyneen murhaan ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan 1980-luvulla, kun hän vainosi eri uskonnollisia ryhmittymiä. Irakin korkein oikeus tuomitsi Azizin kuolemaan lokakuussa 2010, mutta tuomiota ei koskaan pantu täytäntöön. Aziz tuomittiin myös muista rikoksista useisiin vankeusrangaistuksiin.

Aziz oli Irakin ulkoministeri jo ensimmäisen Persianlahden sodan aikaan vuonna 1991.

Kristityn Azizin ei uskottu kuuluneen Saddam Husseinin sisäpiiriin. Hän oli kuitenkin keskeisessä roolissa toisen Persianlahden sodan aikaan, jolloin hän muun muassa tapasi paavi Johannes Paavali II Vatikaanissa rauhansopimuksen edistämiseksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset