Arkeologit löysivät 2 000 vuotta vanhan helmen – "korvaamaton"

Aito helmi on lähes täydellisen pyöreä, ja kaivauksien johtajan mielestä mittaamattoman arvokas. Helmiä ei ole aiemmin löytynyt Australian arkeologisilta kaivauspaikoilta.

Ulkomaat
Löydetty helmi.
Helmen väri vivahtaa punertavaan ja kultaiseen, mutta ei ole selvää, onko se sen alkuperäinen väri vai seurausta siitä, että se on ollut maahan hautautuneena niin pitkään.University of Wollongong

Australialaiset arkeologit ovat löytäneet kaivauksilta Länsi-Australiassa 2 000 vuotta vanhan aidon helmen.

Wollongongin yliopiston ja Uuden Englannin yliopiston tutkijat olivat tekemässä kaivauksia Kimberleyssa, Länsi-Australiassa, kun he tekivät löydön.

Kaivauspaikka on nimeltään Brremangurey ja sen alueella on jopa 12 000 vuotta vanhoja alkuperäisasukkaiden ihmisasutuksen jäänteitä, kuten simpukankuorikasoja ja näyttäviä kalliomaalauksia.

Kaivauksia johtanut Wollongongin yliopiston arkeologian professori Kat Szabó sanoi, että lähes täydellisen pyöreä helmi löytyi yhdestä simpukankuorikasasta.

Szabó sanoi, että helmen kaltaiselle esineelle on vaikea asettaa mitään rahallista arvoa. Hän kuvaili helmeä yksinkertaisesti korvaamattomaksi.

– Helmiä ei ole löytynyt kaivauspaikoilta Australiasta aiemmin. Koska tämä helmi oli ainutlaatuinen, sitä ei voinut vahingoittaa millään tavoin tutkimuksissa, eikä siitä voinut ottaa näytteitä. Siksi oli keksittävä muita keinoja tutkia sitä, Szabó sanoi.

Tohtoriopiskelija Brent Koppel ja professori Kat Sazbó.
Wollongongin yliopiston tohtoriopiskelija Brent Koppel (edessä) ja yliopiston professori Kat Sazbó. Molemmat olivat kirjoittajina helmeä käsitelleessä tutkimuksessa.University of Wollongong

Pyöreät helmet ovat harvinaisia luonnossa. Lisäksi helmi löytyi hyvin läheltä Australian helmenviljelyalueita, joten sen arvioitu 2 000 vuoden ikä aiheutti ensin epäilyjä. Oli mahdollista, että helmi olisi peräisin nykyajalta ja päätynyt kaivauksille pudottuaan maahan.

Tutkijat tekivät helmeä ympäröineelle maa-ainekselle testejä, joilla sen ikä selvitettiin. Lisäksi tutkijat selvittivät mikrotomografian avulla, että helmen sisällä ei ollut helmenviljelyssä käytettyä "siementä".

Tutkijoiden mukaan testit varmistivat, että helmi oli luonnollinen ja arvioidun ikäinen.

Helmet eivät ilmeisesti olleet kulttuurisesti merkittäviä alueen muinaisille alkuperäisasukkaille, mutta ainakin helmisimpukoiden kuoret olivat heille hyvin tärkeitä ja niillä käytiin kauppaa laajalla alueella Australian rannikolla.

Brremangureyn helmi ja muita kaivauksilta löytyneitä muinaisesineitä asetetaan näytteille Länsi-Australian merimuseoon Fremantlessa kesäkuun lopulla.