Huumeoikeudenkäynnissä istuu syytettyjen penkillä "Aarnion uskollisia sotureita"

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön, Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä perjantaina tuli selväksi, kuinka lojaaleja alaiset olivat häntä kohtaan.

Jari Arrnio Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Syytettyjen penkillä istuu Aarnion lisäksi kolme Helsingin poliisilaitoksen poliisimiestä ja yksi rikostarkastaja. Poliiseille vaaditaan vähintään vuoden vankeusrangaistusta ja viraltapanoa, rikostarkastajalle tuntuvia sakkoja. Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen kutsui syytteen saaneita poliiseja perjantain oikeudenkäynnissä "Aarnion uskollisiksi sotureiksi".  Hän korosti muiden syyttäjien tavoin sitä, että Aarnion alaiset eivät ole syyllisiä huume-epäilyissä.

– Aarnon osalta ensimmäisen tynnyrivyyhden tutkinnan sotkemisen tarkoitus on selvä. Tarkoitus on ollut välttää oma ja kumppaneiden rikosvastuu, sanoi Hirvonen.

Aarnon alaisten osalta motiivi laittomuuksiin on voinut olla se, että suojellaan omia tietolähteitä tai kiusataan Keskusrikospoliisia, arvioi Hirvonen.

– Heidän on kuitenkin täytynyt ymmärtää, että kyse on sotkemisesta ja siitä aiheutuu haittaa.

"Hovihankkija" Trevocista testiapua

Sotkeminen ei rajoittunut syyttäjän mukaan siihen, että syytön mies yritettiin lavastaa "Pasilan mieheksi". Syyttäjän mukaanAarnio oli alkanut huumeiden tynnyrikuljetuksen paljastumisen jälkeen keväällä 2012 huhti-toukokuussa testata puhelimien imei-tunnisteiden kloonaamista ja vaihtamista. 

Aarnion osalta sotkemisen tarkoitus on selvä.

Jarmo Hirvonen

Näin aiemmat teletunnistetiedot voitaisiin leimata merkityksettömiksi ja Aarnio riski paljastua hälvenisi. Laitetta testattiin ja kehitettiin Hirvosen mukaan "hovihankkija" Trevocin kanssa.

Aarnion alaiset hakivat oikeudesta televalvontalupia omien liittymiensä testausta varten, vaikka tiesivät sen laittomaksi. Testaukseen olisi pitänyt hakea lupaa KRP:ltä, mutta näin ei haluttu tehdä.   

Ainoa lieventävä asia on Hirvosen mukaan se, että telepakkokeinoja haettiin omiin puhelimiin eikä tavallisten kansalaisten puhelimiin.

Aarniolla tarve pysyä KRP:n kannoilla?

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Männikön mukaan Aarniolla oli ollut tarve saada tietoa KRP:n tutkinnassa olevista asioista. Yksi hänen alaisistaan selvitti syyttäjän mukaan laittomasti muun muassa Aarnion ja hänen epäiltyihin rikoskumppaneihinsa liittyviä rekisteritietoja ja meneillään olevia tutkintoja.

Heidän on täytynyt ymmärtää, että kyse on sotkemisesta.

Jarmo Hirvonen

Aarniolle vuodettiin myös salassa pidettäviä tietoja Vantaan vankilasta. Aarnio puolestaan vuosi syyttäjän mukaan salaisia tietoja eteenpäin. Männikkö sanoi, että Aarnion rikosepäilyjen tueksi on löytynyt paljon yksityiskohtaista tietoa.

– Tässä pitää huomata tämä koko kokonaisuus. Kun ne tässä käydään aikajanalla läpi, se avaa kyllä silmiä. Tämän tyyppisellä menettelyllä aiomme osoittaa syytteet oikeiksi.

Suuri summa käteistä huumepoliisilla huolestuttavaa

Osana kokonaisuutta on myös syyttäjien ihmettelemä Aarnion varojen käyttö. Syyttäjien mukaan Aarniolla tai hänen vaimollaan ei ole esitutkinnan perusteella ollut sellaista omaisuutta, joka selittäisi Aarnion käytössä olleet varat. Aarniolla oli käytössään vuosina 2005–2013 yli 500 000 euroa käteistä.

Kun käydään aikajanalla läpi, se avaa kyllä silmiä.

Mikko Männikkö

Kaikkien omien suurten menojensa lisäksi hän myös lainasi rahaa tuttavilleen. Trevocin osakkeiden ostamiseen hän lainasi lakimiehelle 50 000 euroa. Virolaiselle huumepoliisille hän lainasi rahaa käteisellä kahteen otteeseen, ensin 54 000 euroa ja myöhemmin 35 000 euroa. Nykyisin turvallisuuskonsulttina toimivan miehen olisi syyttäjien mielestä pitänyt tietää, mitä tarkoittaa jos huumepoliisin kädessä on suuri määrä rahaa.

– Kontrollointi on heikkoa. Kiusaukset ja mahdollisuudet laittoman rahan hankkimiseen ovat suuret. Lainaaminen käteisellä ulkomaille on tehokas tapa häivyttää rahan alkuperä.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon torstaina. Silloin kuullaan Aarnion asiaesittely, jossa hän kertoo oman näkemyksensä. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.