SEY muistuttaa: Älä ota liian pientä kissanpentua

Liian pienenä emostaan ja sisaruksistaan erotetulla pennulla on suurempi riski stressiherkkyyteen, aggressiivisuuteen, arkuuteen, pitkittyneeseen imemiseen ja virtsamerkkailuun.

Kotimaa
Viiru on täyttänyt jo 12 viikkoa ja on siis luovutusikäinen.
Viiru on täyttänyt jo 12 viikkoa ja on siis luovutusikäinen.Terhi Varjonen / Yle

Uutta kotia etsiviä kissanpentuja riittää kesällä – usein pennun saa jopa ilmaiseksi. Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY on julkaissut ohjeet luovutusikäisen kissanpennun tunnistamiseksi. Kissanpennun voi luovuttaa emonsa hoivista uuteen kotiin 12 viikon ikäisenä.

SEY:n mukaan liian pienenä emostaan ja sisaruksistaan erotetulla pennulla on suurempi riski stressiherkkyyteen, aggressiivisuuteen, arkuuteen, pitkittyneeseen imemiseen ja virtsamerkkailuun.

– Sosiaalisen käyttäytymisen oppimisen kannalta ensimmäiset elinkuukaudet ovat hyvin tärkeitä, eläintenhoidon kouluttaja, tietokirjailija Päivi Ylikorpi muistuttaa.

Jos sosiaalistuminen jää kesken, kissan on vaikeaa tai jopa mahdotonta oppia sujuvaa viestintää tai sopivaa voimankäyttöä lajitovereiden kanssa. Liian varhain emostaan erotetut pennut lisäävät myös eläinsuojeluyhdistysten työtaakkaa, kun käytöshäiriöisistä kissoista halutaan päästä eroon.

SEYn mukaan nyrkkisääntö oikean ikäisen kissanpennun tunnistamiseksi on se, että luovutusikäisenä pentu ei enää ole pörröinen tai hutera, ja painaa noin kilon.