1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

RKP opettelee oppositiossa oloa

Tässä viikonvaihteessa RKP-väki kokoontuu vuosittaiseen puoluekokoukseensa Pietarsaaren seudulle poikkeuksellisissa tunnelmissa. Nyt puolue on oppositiossa ensi kertaa 36 vuoteen.

politiikka
Oppositioon jäävän RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kommentoi hallituspohjaa tiedotustilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä torstaina.
Oppositioon jäävän RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kommentoi hallituspohjaa tiedotustilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

RKP järjestää puoluekokouksen joka vuosi. Tänä vuonna kokouspaikat on jaettu Pietarsaaren ja sen naapurikunnissa Luodon ja Pedersören kesken.

Puoluekokouksen "etkot" järjestettiin perjantai-iltana runsaan viidentuhannen asukkaan Luodon koulukeskuksessa.

Kunnanjohtaja Gun Kaptens pudotteli tunnuslukuja, joita kadehtii varmasti jokainen suomalainen kuntapolitiikko: työttömyys vain 3,2 %, vuosittain syntyy 100 vauvaa ja 29 % asukkaista on alle 15-vuotiaita. Luoto on manner-Suomen ruotsinkielisin kunta, jonka asukkaista puolet luuluu lestadiolaiseen liikkeeseen. Valtuustopaikoista RKP:llä ja kristillisillä on kummallakin 11 valtuutettua ja SDP:llä viisi.

RKP:n kannatus on vahvaa Luodossa, mutta hyvin puolue menestyi myös valtakunnallisesti eduskuntavaaleissa. Kannatus nousi 4,9 prosenttiin, mutta paikkoja on yhdeksän kuten ennenkin. Silti puolue ei nyt kuulu Sipilän hallitukseen. Edellisen kerran RKP oli oppositiossa 36 vuotta sitten.

RKP Soinin hampaissa

RKP kuuluu siis huhtikuun eduskuntavaalien voittajiin. Se on kuitenkin ollut jo vuosia perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin hampaissa. Soini sanoi jo vuonna 2009 lehtihaastattelussa, että RKP:n joutaisi oppositioon. Näissä vaaleissa perussuomalaiset nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi, joka toivoi Sipilälle antamissaan vastauksissa, että hallitus muodostettaisiin kolmesta suuresta puolueesta.

Näin myös kävi. Viikko sitten perjantaina RKP:n puheejohtajalta Carl Haglundilta loppui puolustusministerin ja Anna-Maja Henrikssonilta oikeusministerin työ. Ensimmäiset linjaukset RKP:n oppositiopolitiikasta kuullaan Haglundin mukaan puoluekokouksen avajaispuheessa tänään lauantaina. Kovaa kritiikkiä on tulossa ainakin lapsiperheille suunnatuista leikkauksista ja puolustusmäärärahojen ja ylipäätään kaikkien säästöjen laskuperusteista.

– Ei ole kovin haastava homma olla hallitukselle kriittinen, Haglund hauskutti puoluekokousväkeä luotolaisessa jumppasalissa perjantai-iltana.

46 aloitetta ja vaali varapuheenjohtajasta

Puolueen oppositiolinja vie tämänkertaisessa puoluekokouksessa päähuomion, mutta kokouksen on myös otettava kantaa kaiken kaikkiaan 46 aloitteeseen. Niiden aiheet vaihtelevat Nato-jäsenyyden hakemisesta Itämeren tilaan ja tietoliikenteen trollisuojaukseen.

Puheenjohtaja Carl Haglundiin puolueväki tuntuu olevan enemmän kuin tyytyväinen, mutta varapuheenjohtajistoon tulee muutoksia. Nykyisistä varapuheenjohtajista vain yksi, Niklas Mannfolk, haluaa jatkaa, sillä sekä Anna-Maja Henriksson ja Päivi Storgård ovat ilmoittaneet luopuvansa varapuheejohtajan paikasta. Turkulaisen Mannfolkin lisäksi varapuheenjohtajiksi pyrkivät Mikaela Björklund Närpiöstä, Christina Dahlblom Helsingistä, Elli Flen Uudestakaarlepyystä ja Nicke Wulff Turusta.

Yle / Pirjo Auvinen, Pietarsaari

Lue seuraavaksi