1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haglundilta kovaa kritiikkiä hallitukselle – "Sipilä kavereineen seisoo rajalla ja liimaa hintalappuja otsaan"

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoi puoluekokouksessa pitämässään puheessa, ettei olisi sinut itsensä kanssa, jos istuisi hallituksessa siinä joukossa, jonka kanssa Juha Sipilä (kesk.) on päättänyt liittoutua.

Kotimaan uutiset

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund arvostelee kovin sanoin uuden hallituksen asennetta maahanmuuttajia kohtaan.

Haglundin mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen asenne muualta tulevia ihmisiä kohtaan näkyy muun muassa siinä, että hallitus aikoo selvittää, mitä maahanmuuttajat maksavat yhteiskunnalle.

– Tätä kutsuttaisiin riippumattomaksi selvitykseksi. Mitä selvitys hyödyttää, jää epäselväksi, Haglund pohti tänään lauantaina RKP:n puoluekokouksessa pitämässään puheessa.

Jää mysteeriksi, kuinka onnistumme houkuttelemaan ihmisiä muuttamaan maahamme, kun Sipilä kavereineen seisoo rajalla ja liimaa hintalappuja otsaan.

Carl Haglund

Hän huomautti, että Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ovat jo tutkineet asiaa ja tulleet siihen tulokseen, että Suomi tarvitsee lisää ihmisiä pelastaakseen hyvinvoinnin.

– Jää mysteeriksi, kuinka onnistumme houkuttelemaan ihmisiä muuttamaan maahamme, kun Sipilä kavereineen seisoo rajalla ja liimaa hintalappuja otsaan, Haglund sanoi.

Hän sanoi, että ainakin itse välttelisi muuttamasta maahan, jossa rajan ylityksen jälkeen saa ensimmäisenä kuulla, paljonko tulee maksamaan.

Haglund sanoi RKP:n ottavan pesäeron tällaiseen populismiin.

Kovaa kritiikkiä koulutussäästöille

Haglund kritisoi puheessaan rajusti myös hallituksen säästöohjelmaa. Hän sanoi olevansa hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että säästöjen kokoluokka on oikea. Priorisoinnista voidaan sen sijaan keskustella.

Haglundin mukaan suurin pettymys on päätös säästää koulutuksesta.

– Tämä on kummallista niiden vaalilupausten valossa, jotka sekä keskusta että kokoomus antoivat vaalien alla. Vielä kummallisemmaksi asia muuttuu hallituksen lausuessa ohjelmassaan, että koulutus ja osaaminen ovat Suomen valttikortteja, Haglund huomautti.

Haglundin mukaan aikoinaan Suomi tunnettiin maana, joka panosti tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin. Nyt on lähdetty täysin eri suuntaan.

– Tämä on katastrofaalinen väärinarviointi hallitukselta.

Päivähoito-oikeuden rajaamisella ei säästöjä

Haglund puuttui myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen. Hän huomautti, että aiempi hallitus on jo selvittänyt mahdollisuuksia rajoittaa päivähoito-oikeutta säästöjen aikaansaamiseksi.

Siirtämällä jokunen tuhat lasta kokopäivähoidosta puolipäivähoitoon, ei rahaa säästy lainkaan. Sitä vastoin tämä aiheuttaa rutkasti hallinnollista työtä.

Carl Haglund

– Lopputulema oli, että siirtämällä jokunen tuhat lasta kokopäivähoidosta puolipäivähoitoon, ei rahaa säästy lainkaan. Sitä vastoin tämä aiheuttaa rutkasti hallinnollista työtä, Haglund huomautti.

Haglund huomautti puheessaan myös, että Sipilä teki ideologisen valinnan muodostaessaan hallituksensa. Hän olisi voinut ottaa mukaan hallitukseen kaksi vaaleissa voittanutta puoluetta – RKP:n ja vihreät, mutta valitsi sen sijaan perussuomalaiset ja kokoomuksen.

Haglund sanoi olevansa sinut itsensä kanssa katsoessaan itseään peilistä aamulla hampaita harjatessaan.

– Tätä en olisi, jos istuisimme hallituksessa siinä joukossa, joiden kanssa Sipilä on päättänyt liittoutua.

Haglundin mukaan ei tule olemaan haasteellista olla kriittinen oppositiopuolue

Lue seuraavaksi