Älypanta hälyttää sohvaperunan lenkille – myös koirille on tulossa aktiivisuusmittari

Koirien aktiivisuuspanta käyttää samaa teknologiaa kuin ihmisten myyntihitti aktiivisuusranneke. Eläinläärit ovat innoissaan uutuudesta.

Kotimaa
koira aktiivisuuspanta
Koira jolla on akktiivisyytta mittaava panta Whistle

Mitä ihmiset edellä, sitä koirat perässä. Nyt myös ihmisen parhaalle ystävälle, koiralle, on kehitetty elintoimintoja mittaava aktiivisuuspanta. Joissakin malleissa on myös GPS-paikannin, se näyttää koiran sijainnin kännykkään.

dataa koiran aktiivisuuspanta
Omistaja voi seurata koiran aktiivisuutta kännykästä.Whistle

Pari vuotta sitten lanseeratusta koirien älypannasta on paisumassa Amerikassa ja Japanissa hittituote. Eurooppa ja Suomi ovat tulossa hyvää vauhtia perässä.

– Tässä ovat isot rahat liikkellä, kun miettii kuinka paljon ihmiset käyttävät rahaa lemmikkeihin ja elektroniikkaan. Alhainen hinta myös auttaa. Uskon, että myynti tulee olemaan melko suurta myös täällä meillä, kun se aikanaan tänne rantautuu, kauppatieteiden maisteri Anniina Sillanpää sanoo.

Sillanpää on tutkinut juuri ilmestyneessä Tampereen yliopiston pro gradu -tutkielmassa koirien aktiivisuuspantaa. Gradu kantaa nimeä Seurantalaitteiden hyödyntämismahdollisuudet koiravakuutusten tariffioinnissa ja tarjoomassa.

Suomessa on yli 650 000 koiraa. Sillanpään mukaan eurooppalaiset laitevalmistajat ovat jo kehittämässä tänne sopivaa älypantaa. Amerikanmallit eivät meillä toimi. Panta maksaa jenkeissä noin 100 dollaria.

Siitä saa tietoa, joka auttaa suoraan eläinlääkäriä työssä.

Anniina Sillanpää

Eläinlääkärit innoissaan

Amerikassa pantaa markkinoidaankin terveemmällä koiralla. Hyvinvoiva sesse olisi tervetullut myös korkeiden koiravakuutusmaksujen Suomessa. Sillanpään mukaan vakuutusyhtiöt eivät tältä istumalta ole laskemassa vakuutusmaksuja älypantaisille koirille. Eläinlääkärit ovat sen sijaan innoissaan aktiivisuuspannasta.

– Siitä saa tietoa, joka auttaa suoraan eläinlääkäriä työssä. Sen avulla voi havaita poikkeamat normaalista arjesta esimerkiksi liikunnan suhteen. Koirat osaavat hyvin peitellä kipuja, Sillanpää korostaa.

Ja koirat osaavat myös löhötä sohvalla. Aktiivisuupanta lähettää omistajalleen reaaliaikaista informaatiota muun muassa paikasta, sykkeestä, hengitystiheydestä, kalorien kulutuksesta, aktiivisuustasosta ja levon määrästä. Se kertoo myös, mennäänkö lenkillä reippaasti vai nuuskitaanko puhelintolppia.

– Jos koira on vieraalla hoidossa, voi siihen ohjelmoida valmiiksi koiran päivittäiset hoito-ohjeet ja seurata, onko hoitaja tehnyt ne, Sillanpää sanoo.

Pantaa kehitellään koko ajan

Aktiivisuuspanta on niin tuore keksintö, että jo nyt markkinoilla olevia tuotteita kehitellään edelleen. Erityisesti koiran terveyttä mittaavia toimintoja tulee koko ajan lisää.

– Amerikassa pantavalmistajat ja eläinlääkärikoulut ovat tiiviissä yhteistyössä, Sillanpää tietää kertoa.

Kaiken pohjana on ihmisille suunniteltu aktiivisuusranneke ja sporttikelloista sekä metsästyskoirien tutkapannoista tuttu GPS-paikannus. Amerikassa älypantaa käytetäänkin karkailevien koirien kotiuttamiseen. Kännykkä hälyttää, jos koira poistuu esimerkiksi pihasta.

– Monilla on valikoimissa kaksi eri laitetta, elintoiminnot ja GPS ovat eri laitteissa. On myös malleja, joissa kaikki ovat samassa, Sillanpää sanoo.