Vihreät vaatii selvyyttä Fennovoimasta

Vihreät haluaa uudelta elinkeinoministeriltä selvityksen Fennovoima-linjauksista.

politiikka
Paikalla olleet vihreiden eduskuntaryhmän jäsenet esittäytyivät puoluekokousväelle puoluekokouksessa Oulussa perjantaina.
Paikalla olleet vihreiden eduskuntaryhmän jäsenet esittäytyivät puoluekokousväelle puoluekokouksessa Oulussa perjantaina. Timo Heikkala / Lehtikuva

Vihreät vaatii selvyyttä ydinvoimayhtiö Fennovoiman omistuksesta. Oulussa puoluekokoustaan jatkavien vihreiden mielestä hallituksen on pidettävä tiukasti kiinni Fennovoiman vähintään 60 prosentin kotimaisuusvaatimuksesta. Fennovoiman suurin omistaja ja laitetoimittaja on venäläinen Rosatom.

Ydinvoimayhtiö Fennovoimalle Pyhäjoen ydinvoimalaa varten myönnetyn periaateluvan mukaan yhtiön pitäisi tehdä rakentamislupahakemus valtioneuvostolle tämän kuun loppuun mennessä tai periaatelupapäätös raukeaa. Samalla yhtiön pitäisi osoittaa, että vähintään 60 prosenttia sen omistuksesta on kotimaisissa käsissä.

Pyhäjoen ydinvoimalan vastustajien kärjessä näkyvyyttä saanut vihreiden uusi kansanedustaja Hanna Halmeenpää epäilee kotimaisuusehdon täyttymistä.

– Kukaan ei nyt tiedä, ketkä Fennovoimaa omistavat ja kuinka suuria aukkoja siellä omistuksessa vielä on, Halmeenpää toteaa.

Paluun eduskuntaan tehnyt Satu Hassi vaatii hallitusta pitämään tiukasti kiinni asetetuista ehdoista.

– Fennovoiman periaatelupapäätöksen ehdot eivät vielä täyty ja olemme sitä mieltä, että niitä ehdottomasti ei enää saa lieventää ja myöntää lisäaikoja ja muuta lipsumista ei voi hyväksyä, Hassi linjaa.

Vihreät kaataa ydinvoimaa nyt myös taloussyillä.

– Kun koko ydinvoima-ala globaalisti on laskusuunnassa, niin minusta olisi tosi outoa, jos Suomi vaan jääräpäisesti jatkaisi tätä ”lisää ydinvoimaa keinolla millä hyvänsä” –linjaa, Hassi sanoo.

Vihreät odottaa nyt uuden elinkeinoministerin Olli Rehnin (kesk.) Fennovoima-linjausta.