1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Musiikkileirillä harjoitellaan hartaasti sinfonioita – "Stemmat soivat päässä aamusta iltaan"

Kälviän musiikkileirin 160 osallistujaa pääsevät kymmenen päivän ajan soittamaan huippuopettajien johdolla. Musiikin ohella tärkeää on myös ilonpito hyvän porukan kesken.

Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Kokkolalaiselle harpistille Roosa Pulakalle leirin logistiikka on hieman monimutkaisempaa kuin vaikkapa viulisteille.

– Pitää olla aika iso auto, että se mahtuu sinne. Ostimme syksyllä uuden auton, ja ainoa kriteeri oli, että harpun pitää mahtua, Roosa nauraa.

Kälviän musiikkileirille on kokoontunut noin 160 soittajaa ja 30 huippuopettajaa. Roosa on yksi leiriläisistä kootun sinfoniaorkesterin jäsenistä. Orkesteri harjoitteli lauantaina ensimmäisen kerran. Kapellimestari Atso Almilan johtama orkesteri soittaa tänä vuonna Wagneria, Sibeliusta ja Musorgskia.

– Harjoituksissa on hyvä tunnelma, nämä ovat menneet samalla tavalla kuin orkesterin ensimmäiset harjoitukset yleensäkin. Kuulostaa ehkä jopa paremmalta kuin odotin, Roosa toteaa.

Pienempänä orkesteriharjoitusten aloittaminen oli Roosan mielestä jännittävää, mutta nyt siihen on jo tottunut.

– Enemmänkin on hieno tunne, että saa olla osana jotakin niin suurta, josta tulee hieno lopputulos.

Stemmat tulevat uniin

Kymmenpäiväisellä leirillä sinfoniaorkesteri harjoittelee kolme tuntia päivittäin, lisäksi on henkilökohtaisia soittotunteja. Ensimmäisenä päivänä ohjelmisto tuntuu vielä tuoreelta, myöhemmin tilanne voi jo olla toinen.

– Loppuviikosta jo ärsyttää, että aina näitä samoja kappaleita soitetaan. Omat stemmat soivat päässä ja vainoavat varmaan koko loppuelämän. Mutta lopputulos palkitsee, Roosa vakuuttaa.

Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Kuusi vuotta harppua soittanut Roosa ei oikein tiedä itsekään, mitä oman instrumentin valinnan taustalla on.

– Pienenä sanoin äidille ja isälle, että haluan ruveta soittamaan joko harppua tai tuubaa. Olin kai nähnyt harpun ja ajattelin, että se näyttää hienolta. En ole ajatellut ryhtyä ammattimuusikoksi, mutta aion kyllä jatkaa soittamista ja kehittyä mahdollisimman pitkälle.

Musiikkileirin ohjelmaan kuuluu soittamisen lisäksi myös paljon yhteistä aikaa leirikavereiden kanssa. Juuri kivat ihmiset ja hyvä tunnelma ovatkin asioita, jotka leirissä vetävät puoleensa.

– Iltaisin hengaillaan kavereiden kanssa, jo ensimmäisenä iltana tuli valvottua turhan myöhään kun olimme puoleenyöhön käveleskelemässä ympäri Kälviää, Roosa virnistää.

Ehkäpä tänä iltana mennään sitten ajoissa nukkumaan?

– En tiedä, saapa nähdä!