Keski-Porin kirkon urkujen sointi kiehtoo kansainvälisiä tähtiä

Urkumusiikkifestivaali Pori Organ on vakiinnuttanut paikkansa kesän musiikkitapahtumien joukossa. Alkamassa on 10-vuotisjuhlafestivaali. Keski-Porin kirkon kiitosta saaneet ranskalais-romanttiset urut tuovat kansainvälisiä urkutaiteilijoita vuosi toisensa jälkeen Poriin.

kulttuuri
Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.
Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.Tapio Pukkila / Yle

Sunnuntaina alkava kansainvälinen urkumusiikkifestivaali Pori Organ tarjoaa 10-vuotisjuhlavuotenaan mm. ranskalaisen urkumusiikin suuria teoksia ja Sibeliusta.

Festivaalin konsertteja kuullaan viikon ajan lauantaihin asti Keski-Porin kirkossa. Päätöskonsertti on tänä kesänä ohjelmassa Uudenkaupungin kirkossa sunnuntaina.

– Tavoite on jatkaa hyvällä tasolla. Pyrimme tuomaan tänne ulkomaalaisia urkureita, jotka rikastuttavat suomalaista urkukenttää. Näin suomalaisillakin on mahdollisuus kuulla hienolla soittimella aivan huippuesityksiä, sanoo taiteellinen johtaja Juhani Romppanen.

Festivaalilla esiintyvät mm. saksalaiset Martin Weizel ja Wolfgang Seifen, hollantilainen Ben van Oosten ja ranskalainen Olivier Latry, joka on Pariisin Notre-Dame -katedraalin pääurkuri.

Pori Organilla vahva suunta jo tulevaankin

Pori Organ tarjoaa samalla myös paikallisille osaajille mahdollisuuden työskennellä ja esiintyä kotimaisten sekä kansainvälisten huippunimien kanssa.

– Meillä on ollut esimerkiksi jazzmessuja ja niitä aiotaan jatkossakin tehdä.

Festivaali ei osoita kymmenen vuoden jälkeen hiipumisen merkkejä. Ensi kesänkin ohjelmisto on jo suunnitteilla ja taiteellinen johtaja Juhani Romppanen uskaltaa luvata jo ainakin yhden herkkupalan. Mykkäelokuvat ja niihin improvisoitu musikki ovat olleet tapahtuman suosikkeja monena vuotena.

– Ensi vuonna kun on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi, Kalevi Kiviniemi improvisoi Pohjalaiset-elokuvaan musiikin.

"Keski-Porin kirkossa musiikki toimii loistavasti"

Pori Organ -festivaalin on mahdollistanut Keski-Porin seurakunnan kulttuurimyönteisyys. Kirkkoon hankittiin vuonna 2007 uudet ranskalais-romanttiset urut, jotka teki saksalainen urkurakentamo Paschen Kiel Orgelbau. Suomen suurimmissa ranskalais-romanttisissa uruissa on 58 äänikertaa.

– Iso soitin vaatii ison tilan, sen ääni vastaa orkesteria. Keski-Porin kirkossa musiikki toimii loistavasti ja voi sanoa, että tämä on Suomen mittakaavassa hienoin paikka urkumusiikiille, myhäilee taiteellinen johtaja Juhani Romppanen.