1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Villiyrteistä luonnon omaa energiajuomaa

Pihapiiristä kerätyistä villiyrteistä saa loihdittua yllättäviäkin syötäväksi kelpaavia ruokia ja juomia. Kuusenkerkistä saa näppärästi ainesosat voimajuomaan ja apiloista voi puolestaan loihtia dippiä grillattavien lisukkeeksi.

Olisiko kuusenkerkkäsmoothiessa vaihtoehto nuorten litkimälle energiajuomalle ? Ainakin samanlainen piristävä vaikutus tällä luonnon omalla voimajuomalla on kuin kaupasta ostetulla energiajuomalla. Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Tavallisuudesta poikkeavien makujen ja ruokalajien kokeileminen ei voisi juuri helpompaa olla. Kun itsellä on vain kokeilunhalua ja innostusta, raaka-aineet löytyvät lähempää kuin voi arvatakaan, omasta pihapiiristä.

Ruuan valmistamisessa voi käyttää esimerkiksi voikukan lehtiä, nokkosia, maitohorsmaa, apiloita sekä pihlajan- ja koivunlehtiä.

Simossa lauantaina ensimmäistä kertaa järjestettävällä villiyrttikurssilla on parikymmentä osallistujaa. Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Lapin maa - ja kotitalousnaisten järjestämällä villiyrttien kokkauskurssilla valmistetaan muun muassa nokkospaistosta, marinoituja maitohorsmia ja poimulehtikeittoa.

Kurssin ohjaaja Kaisa Myllykangas opastaa, kuinka esimerkiksi valmistetaan luonnon omaa voimajuomaa, kuusenkerkkäsmoothieta.

– Tässä on tosi paljon c-vitamiinia ja tämä antaa boostia päivään. Smoothie on helppo valmistaa, omenamehu ja kuusenkerkkä vain sekoitetaan blenderillä, Myllykangas ohjeistaa.

Innostusta riittää

Osalla kurssilaisista on ruoka-aineet jo tullessaan mukana. Liisa Salmelan laukusta löytyy hänen keräämiään ketunleipiä ja kuusenkerkkiä. Kurssin opit hän aikoo käyttää hyödykseen ruuanlaitossa.

– Odotan, että saan ohjeita, kuinka villiyrttejä käytetään, niin voin itsekin sitten valmistaa terveellisiä ruokia, Salmela sanoo.

Ketunleivästä eli käenkaalesta voi valmistaa esimerkiksi ketunleipäpannacottaa Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Kurssilla on parikymmentä kokeilunhaluista osallistujaa, eivätkä kaikki halukkaat edes mahtuneet mukaan. Muillakin pohjoisen paikkakunnilla pidetyillä villiyrttien kokkauskursseilla on riittänyt osallistujia kiitettävästi.

– Uskon, että villiyrteissä kiehtoo se, että ne löytyvät läheltä luonnosta ja ovat puhdasta, ilmaista lähiruokaa. Lisäksi itse voi poimia oman annoksensa, Myllykangas listaa.

Yhteisöllisyys kiehtoo

Lapin maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Taina Kuusela näkee kurssi-innostuksessa syvemmänkin merkityksen. Hänen mukaansa ihmiset harrastavat nykyään paljon yksilökeskeisiä lajeja, mutta villiyrttiharrastamisessa löytyy myös yhteisöllisyyttäkin.

– On tärkeää, että yrttejä kerätään yhdessä, kokataan porukalla ja päästään vielä saman pöydän ääreen syömään. Siinä korostuu yhdessä tekeminen, talkoohenki ja paluu siihen vanhaan malliin, Kuusela kuvaa.

Kuusela kertoo, että suunnitelmissa on järjestää lähitulevaisuudessa myös villiyrttien keräämiskurssi.