1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haglund: Hallituksen säästölaskelmissa paljon "höttöä"

RKP:n puheenjohtajan Carl Haglundin mukaan hallituksen taloudelliset luvut ovat monilta osin epäilyttäviä.

Kotimaan uutiset
RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund
RKP:n puheenjohtaja Carl HaglundVesa Moilanen / Lehtikuva

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kyseenalaistaa hallituksen kaavailemista säästöistä tehtyjä laskelmia. Haglundin mukaan laskelmissa on paljon "höttöä".

– Hallituksen taloudelliset luvut ovat monelta osin vähän epäilyttäviä, Haglund sanoi Ylelle lauantaina RKP:n puoluekokouksessa Pietarsaaressa.

Haglundin mukaan hallitus on budjetoinut esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta tulevia säästöjä jo tälle vaalikaudelle.

– En usko, että kukaan tässä maassa uskoo, että sote-uudistus saadaan purkkiin niin, että se alkaisi jo ihan lähivuosina tuottamaan merkittäviä säästöjä, Haglund pohti.

Hänen mukaansa hallitus on myös laskenut saavansa säästöjä työttömyysmenoista, mikä viittaisi siihen, että hallitus uskoo työllisyyden paranevan radikaalisti lähivuosina. Haglund ei pidä tätä kovin todennäköisenä.

Myös kokopäiväisen subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkaamisen on laskettu tuovan säästöjä, jotka eivät Haglundin mukaan ole realistisia.

– Siellä on subjektiivisen päivähoidon säästöjä, joista viime vaalikaudella todettiin, että ne eivät voi toteutua siinä muodossa, Haglund lisäsi.

Moni asia viittaa Haglundin mukaan siihen, että hallituksella on kipeitä päätöksiä edessään, kun huomataan, että suunnitellut säästöt eivät toteudu täysimääräisesti.

– Kokonaisuus ei ole kovin jämäkällä pohjalla. Itse asiassa siellä on aika paljon höttöä.

Lue seuraavaksi