1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mykkäelokuvat

1920-luvun mykkäfilmin opetus: Uskontojen yhteiselo mahdollista

Menneen ajan mykkäelokuva kertoo uskontojen pystyvän rauhalliseen rinnakkaiseloon. Pori Organ näyttää tänä iltana Keski-Porin kirkossa saksalaisen 1920-luvun mykkäelokuvan, jonka sanoma on edelleen ajankohtainen. Musiikin elokuvaan loihtii uruilla saksalainen Wolfgang Seifen.

mykkäelokuvat
Miehen kädet ristissä kirkossa.
Arja Lento / Yle

Kymmenen vuotta täyttävän Pori Organ -urkufestivaalin ohjelmassa on ollut joka vuosi mykkäfilmi ja siihen improvisoitu musiikki.

Keski-Porin kirkossa nähdään tänä iltana saksalainen mykkäelokuva 1920-luvulta. Musiikin elokuvaan improvisoi Wolfgang Seifen, joka toimii Berliinin taiteiden yliopiston improvisaation ja liturgisen urkujensoiton opettajana.

Nathan der Weise -elokuvan tarina sijoittuu kolmannen ristiretken aikaiseen Jerusalemiin. Juutalainen kauppias, muslimisulttaani ja kristitty temppeliritari rakentavat siltaa uskontojensa välille.

Elokuvan sanoma uskonnollisesta suvaitsevaisuudesta on juuri nyt edelleen varsin ajankohtainen.

– Siinä eri uskontokuntien edustajat löytävät yhteisen sävelen. Ja se olisi tosiaan tärkeää edelleen – ja jos tällainen festivaali voi siinä osaltaan auttaa, niin kaikkemme teemme, sanoo Pori Organin taiteellinen johtaja Juhani Romppanen.

Urut ja elokuva -konsertti alkaa klo 19 Keski-Porin kirkossa. Konsertti kestää kaksi ja puoli tuntia.

Lue seuraavaksi