1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paavi Sarajevossa: Ei koskaan enää sotaa

Bosnian sodassa kuoli noin 100 000 ihmistä vuosina 1992–1995.

Ulkomaat
Paavi Franciscus Sarajevossa.
Paavi Franciscus Sarajevossa.Luca Zennaro / EPA

Paavi Franciscus on kehottanut bosnialaisia jättämään sodan barbarismin taakseen ja työskentelemään yhdessä rauhanomaisen tulevaisuuden hyväksi. Bosnia ja Hertsegovinan asukkaista noin 40 prosenttia on muslimeja ja bosniakkeja, 31 prosenttia ortodokseja serbejä ja 15 prosenttia katolilaisia kroaatteja.

Maassa taisteltiin verinen sota vuosina 1992–1995. Noin 100 000 ihmistä kuoli.

– Ei koskaan enää sotaa! Paavi Franciscus sanoi puheessaan Sarajevon olympiastadionilla, jonne oli kerääntynyt noin 65 000 ihmistä. Hän kehotti bosnialaisia rauhan tekoihin käytöksessään ja asenteissaan joka päivä.

Vaikka sodasta on kulunut 20 vuotta, se on jättänyt jälkensä bosnialaisiin. Bosnian ortodoksit serbit haluaisivat irrottautua omaksi valtiokseen, bosniakit toivovat yhtenäistä valtiota ja katoliset kroaatit omaa autonomista aluettaan.

Paavi Franciscus halusi rohkaista sodan jälkeistä sovinnontekoa eri uskontojen välillä, mutta myös tukea pienenevää katolista vähemmistöä. Monet katolilaiset ovat muuttaneet Euroopan unioniin paremman tulevaisuuden toivossa. Katolilaisten määrä onkin pudonnut 17 prosentista ennen sotaa nykyiseen 15 prosenttiin.

Bosnia ja Hertsegovinan työttömyysaste on 43 prosenttia.

Lue seuraavaksi