Tuhannet osoittaneet mieltään G7-kokouksen alla Saksassa

G7-maat kokoontuvat sunnuntaina ja maanantaina Schloss Elmaussa Saksassa.

Ulkomaat
Poliiseja ja mielenosittajia Garmisch-Partenkirchenissä.
Poliiseja ja mielenosittajia Garmisch-Partenkirchenissä 6. kesäkuuta.Tobias Hase / EPA

Tuhannet saksalaiset ovat osoittaneet mieltään huomenna sunnuntaina alkavaa johtavien teollisuusmaiden järjestön G7:n kokousta vastaan Garmisch-Partenkirchenin lomakeskuksessa. Poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui 3 600 ihmistä, järjestäjien mukaan 4 500. Osallistujia oli myös Itävallasta, Italiasta ja Britanniasta.

Joukossa oli niin poliisiväkivaltaa vastustavia anarkisteja, transatlanttista kauppasopimusta vastustavia antikapitalisteja kuin sotaa vastustavia rauhan kannattajiakin. Yksi mielenosoittajista oli Monika Lambert, jonka mielestä Saksan historia on osoittanut, miten tärkeää on ottaa kantaa asioihin.

– Kysyin vanhemmiltani, mitä he tekivät natsien aikakaudella, eivätkä he tehneet mitään. En halua antaa lapsilleni ja lapsenlapsilleni samaa vastausta, Lambert kertoi uutistoimisto AP:lle.

Mielenosoitusta turvaamassa oli peräti 22 000 poliisia eri puolilta Saksaa. Mielenosoitus sujui pääosin rauhallisesti. Pieni ryhmä yritti murtautua poliisiketjun läpi, ja poliisi käytti pippurisumutetta murtautujia vastaan.

G7-maat kokoontuvat sunnuntaina ja maanantaina Schloss Elmaussa Saksassa, noin kahdeksan kilometrin päässä Garmisch-Partenkirchenistä. Poliisi olisi halunnut pitää mielenosoittajat kokonaan poissa Schloss Elmausta, mutta saksalainen tuomioistuin on päättänyt, että tapahtumapaikalle pitää päästää 50 mielenosoittajaa.

– Meidän mielestämme se osoittaa ylimielistä asennetta kokoontumisvapautta vastaan, mielenosoittajien edustaja Simon Ernst sanoo.

Lähteet: AP