Turkin vaalitilaisuuden räjähdyksessä TNT-yhdistettä

Turkissa pidetään parlamenttivaalit sunnuntaina.

Ulkomaat

Ainakin yksi eilen perjantaina vaalitilaisuudessa tapahtuneista räjähdyksistä aiheutui kemiallisesta yhdisteestä TNT:stä, Turkin viranomaiset kertovat.

Kurdimielisen Kansojen demokraattisen puolueen (HDP:n) vaalitilaisuudessa Diyarbakirin kaupungissa räjähti kaksi pommia. Viranomaisten mukaan ne räjäytettiin matkapuhelimen avulla.

Kaksi ihmistä kuoli ja 80 joutui sairaalahoitoon räjähdyksissä. Kahdeksan loukkaantuneen tila on yhä vakava.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen isku HDP:tä vastaan. Puolueen kahdessa paikallistoimistossa räjäytettiin pommit toukokuussa. Iskuissa loukkaantui kuusi ihmistä.

HDP on syyttänyt presidentti Tayyip Erdoğania siitä, että tämä tekee puolueesta maalitaulun puolueen vastaisilla puheillaan.

Erdoğan on sanonut tänään lauantaina, että hän yritti tavoittaa HDP:n johtajaa Selahattin Demirtasia eilen iskun jälkeen, mutta tämä ei vastannut presidentin puheluihin. Demirtasin mukaan on sivuseikka, yrittikö presidentti soittaa hänelle vai ei. Hän huomauttaa, että Erdoğan ei puuttunut iskun jälkeen pitämässään puheessa tapahtumiin sanallakaan.

Turkissa pidetään parlamenttivaalit sunnuntaina. HDP:n on ylitettävä valtakunnallinen 10 prosentin äänikynnys päästäkseen parlamenttiin. Puolueen kannatus on mielipidemittauksissa ollut 9-11 prosenttia.

Lähteet: AP