Lehti: Edward Snowden tapasi Argentiinan presidentin huhtikuussa

Tapaamisesta kertoo Snowdenin asianajaja. Argentiinan Cristina Kirchner on ensimmäinen ulkomainen valtionpäämies, jonka Snowden on tavannut.

Ulkomaat
Edward Snowden
Edward SnowdenChristian Charisus / EPA

Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden on tavannut huhtikuussa Argentiinan presidentin Cristina Kirchnerin, sanoo Snowdenin asianajaja, ACLU-kansalaisjärjestön johtaja Anthony Romero. Romero kertoo asiasta argentiinalaisen sanomalehden Buenos Aires Heraldin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Romeron mukaan Snowden ja Kirchner keskustelivat Yhdysvaltojen harjoittamasta verkkovalvonnasta. Kyseessä oli tiettävästi Snowdenin ensimmäinen tapaaminen valtionpäämiehen kanssa, uutistoimisto AFP kirjoittaa. Se järjestettiin, kun Kirchner vieraili Venäjällä huhtikuun lopussa.

– Mielestäni hän [Kirchner] ansaitsee kiitoksen tavattuaan Snowdenin oma-aloitteisesti, keskusteltuaan hänen kanssaan yli kaksi ja puoli tuntia, Romero sanoo lehdelle.

– On huomionarvoista, että hän on ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka tapaa hänet [Snowdenin].

– Se, että hän pyysi tavata [Snowdenin] ja että hän sitoutui [asiaansa] niin tarmokkaasti, osoittaa, etteivät ulkomaiset johtajat niele amerikkalaista ulkopolitiikan linjaa, Romero jatkaa.

Snowden on elänyt maanpaossa Venäjällä vuodesta 2013 eli sen jälkeen kun paljasti tietoja Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten verkkovalvontaohjelmista.

AFP:n mukaan argentiinalainen TN-uutisjulkaisu on kertonut, että jotkut Snowdenin dokumentit paljastavat Britannian vakoilleen Argentiinaa tarkkaillakseen Falklandinsaaria, joista maat kävivät sotaa vuonna 1982.

Romero sanoo, että Snowden "haluaa tavata jokaisen poliittisen johtajan, joka toivoo hänen tapaamistaan".

Lähteet: AFP