TEM: Energiajärjestelmä muutettava lähes päästöttömäksi – Vaikein rasti on siirtymän hallittu toteutus

Suomen energiapolitiikan valmistelusta vastaava työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaa, että Suomen energiajärjestelmä pitäisi muuttaa lähes päästöttömäksi 2050 mennessä. Kyse onkin nyt siitä, miten temppu tehdään käytännössä ja miten se rahoitetaan.

talous
Petteri Kuuva
Yle

Teollisuusneuvos Petteri Kuuva TEM:n energiaosastolta pitää mahdollisena, että uusiutuvan energian osuus nostetaan hyvin korkeaksi Suomen energiajärjestelmässä.

– Tavoitteeseen kyllä varmaan päästään, mutta se edellyttää teknologian kehitystä ja kustannustason muutosta, Kuuva sanoo.

Suomi on linjannut parlamentaarisesti, että päästöjä vähennetään 80 – 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tällöin energiajärjestelmästä ei saisi juuri päästä hiilidioksidia ilmakehään.

Käytännössä kivihiilestä ja öljystä pitäisi pystyä luopumaan lähes kokonaan. TEM:n mukaan suurin pulma on muutoksen siirtymäaika kahden tyystin erilaisen energiajärjestelmän välillä.

– Ehkä suurin haaste on toteuttaa muutos niin, että energiajärjestelmä on koko ajan kilpailukykyinen, kustannustehokas ja toimitusvarma, Kuuva sanoo.

Kuuvan mukaan uusi hallitus alkaa valmistella pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa näillä näkymin syksyllä.