1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TEM: Energiajärjestelmä muutettava lähes päästöttömäksi – Vaikein rasti on siirtymän hallittu toteutus

Suomen energiapolitiikan valmistelusta vastaava työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaa, että Suomen energiajärjestelmä pitäisi muuttaa lähes päästöttömäksi 2050 mennessä. Kyse onkin nyt siitä, miten temppu tehdään käytännössä ja miten se rahoitetaan.

Kuva: Yle

Teollisuusneuvos Petteri Kuuva TEM:n energiaosastolta pitää mahdollisena, että uusiutuvan energian osuus nostetaan hyvin korkeaksi Suomen energiajärjestelmässä.

– Tavoitteeseen kyllä varmaan päästään, mutta se edellyttää teknologian kehitystä ja kustannustason muutosta, Kuuva sanoo.

Suomi on linjannut parlamentaarisesti, että päästöjä vähennetään 80 – 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tällöin energiajärjestelmästä ei saisi juuri päästä hiilidioksidia ilmakehään.

Käytännössä kivihiilestä ja öljystä pitäisi pystyä luopumaan lähes kokonaan. TEM:n mukaan suurin pulma on muutoksen siirtymäaika kahden tyystin erilaisen energiajärjestelmän välillä.

– Ehkä suurin haaste on toteuttaa muutos niin, että energiajärjestelmä on koko ajan kilpailukykyinen, kustannustehokas ja toimitusvarma, Kuuva sanoo.

Kuuvan mukaan uusi hallitus alkaa valmistella pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa näillä näkymin syksyllä.