Juncker: Kreikka ei ole toimittanut lupaamaansa esitystä uudistuksista

EU-komission puheenjohtaja Juncker sanoo, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli luvannut toimittaa vaihtoehtoisen esityksen torstai-iltaan mennessä.

talous
Alexis Tsipras ja Jean-Claude Juncker
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat Brysselissä 3. kesäkuuta.Thierry Charlier / AFP

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan Kreikan hallitus ei ole toimittanut lupaamaansa esitystä talousuudistuksista.

– Ystäväni Alexis Tsipras oli luvannut luovuttaa toisen vaihtoehtoisen esityksen torstai-iltaan mennessä... En ole koskaan saanut tätä vaihtoehtoista esitystä, Juncker sanoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU-komissio on esittänyt Kreikalle muun muassa arvonlisäveron nostamista ja virkamiesten palkkojen ja eläkkeiden leikkaamista. Kreikan pääministeri Tsipras kutsui perjantaina EU-komission vaatimuksia "absurdeiksi" ja piti kiinni siitä, ettei Kreikka suostu sopimukseen lainoittajiensa kanssa, jos sopimukseen ei sisälly velkojen uudelleenjärjestelyä.

Juncker sanoi sunnuntaina, että hän odottaa Kreikka-neuvottelujen jatkuvan ensi keskiviikkona Brysselissä. Neuvotteluissa on kyse siitä, että lainoittajat vaativat Kreikalta uudistuksia, ennen kuin sille maksetaan vuonna 2012 aloitetun sopeutumisohjelman viimeinen, runsaan seitsemän miljardin euron lainaerä.

Kreikan on kesäkuun lopussa lyhennettävä velkaansa Kansainväliselle valuuttarahastolle 1,5 miljardilla eurolla. Kreikan sisäministeri Nikos Voutsis sanoi toukokuun lopulla, että Kreikalla ei ole rahaa lyhennysten maksamiseen, ellei se pääse sopuun lainoittajiensa kanssa.

Lähteet: AFP, Reuters