1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Rikkaat G7-maat yrittävät parantaa maailmaa hulppeassa alppilinnassa

G7-kokouksia on usein arvosteltu rikkaimpien maiden kerhoksi, joka ei välitä köyhistä. Tällä kertaa kokouksen emäntä Saksan liittokansleri Angela Merkel on laatinut päivälistan, joka koskettaa koko maailmaa.

Yle maailmalla
G7-maiden johtajia kuvaavat ilmapallot leijuvat Garmisch-Partenkirchenissä.
G7-maiden johtajia kuvaavat ilmapallot leijuvat Garmisch-Partenkirchenissä Saksassa. Felix Kaestle / EPA

Puitteet ovat mitä upeimmat, kun maailman rikkaimpien maiden johtajat tapaavat G7-kokouksessa Elmaun linnassa lähellä Garmisch-Partenkircheniä Saksan Alpeilla.

Maailmalle näytetään kauneinta Saksaa ja seitsemän johtajaa keskustelee rennosti maailman kriiseistä.

Kokousta on arvosteltu siitä, että se maksaa liikaa. 24 tunnin kokous maksaa 130 miljoonaa euroa eli 90 000 euroa per minuutti.

Suurin yksittäinen kuluerä on massiiviset turvajärjestelyt. Kokousta vartioi 17 000 poliisia.

Tarvitaankin tuloksia, jottei kukaan voisi sanoa kokouksen olleen turha. Tässä kokouksen tärkeimmät teemat:

Terrorismi

Johtajat keskustelevat terrorismin torjunnasta. Keskusteluun on kutsuttu myös Nigerian, Tunisian ja Irakin presidentit. Maat kärsivät itse terrorismista, joka on uhka niiden yhteiskuntajärjestykselle. Muun muassa Nigeriassa taistellaan terroristijärjestöä Boko Haramia vastaan.

Terveys

Liittokansleri Angela Merkel haluaa puhua siitä, miten olisi voitu reagoida nopeammin ebola-epidemiaan ja mitä epidemian hoidosta on opittu. Kokouksessa käsitellään myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien sekä trooppisten tautien uhkaa.

Ilmastonmuutos ja energia

– Keskustelemme siitä, miten voimme saavuttaa kunnianhimoisia tavoitteita Pariisin ilmastokokouksessa, Merkel sanoi aikaisemmin tällä viikolla Berliinin kirjeenvaihtajayhdistykselle.

Merkelin mukaan kaikki osapuolet toivovat, että Pariisin kokouksessa onnistutaan toisin kuin Kööpenhaminan ilmastokokouksessa vuonna 2009.

Pariisin suuren ilmastokokouksen tavoitteena on estää maapallon lämpötilan nousu yli kahden asteen. G7-kokouksessa käsitellään myös ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta kehitysmaille.

Maailmantalous ja kauppa

G7:ssä puhutaan lähes aina talousasioista, ja niin on myös tällä kertaa. Vapaakauppasopimukset EU:n ja Yhdysvaltojen välillä sekä EU:n ja Japanin välillä nousevat esille.

Johtajat saattavat keskustella Kreikankin tilanteesta, vaikka se ei ole virallisesti päivälistalla. Amerikkalaisten mielestä olisi tärkeää, että Eurooppa hoitaisi asian pois päiväjärjestyksestä, jotta Kreikka ei enää uhkaisi koko maailmantaloutta.

Venäjä-Ukraina-kriisi

Venäjä erotettiin G8-ryhmästä viime vuonna Krimin niemimaan valtauksen takia, minkä jälkeen johtavien teollisuusmaiden joukko kutistui G7-ryhmäksi.

Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mielestä Venäjä olisi pitänyt kutsua mukaan, koska maata tarvitaan terrorismin torjunnassa. Venäjän panostusta kaivataan myös Syyrian sodan lopettamiseksi.

Liittokansleri Merkel ei ole lämmennyt Steinmeierin ehdotukselle.

Kun Venäjä erotettiin G8-ryhmästä, päätettiin Venäjä pitää ulkona ryhmästä niin pitkään, että maa olisi muuttanut kurssinsa. Merkelin mielestä muutosta ei ole tapahtunut. Päinvastoin sotatoimet Ukrainassa ovat hiljattain jälleen yltyneet.

– G7 on ryhmä, joka kunnioittaa samanlaisia arvoja kuten vapautta, demokratia ja ihmisoikeuksia, Merkel sanoi kirjeenvaihtajille.

Merkelin mielestä kokouksen agenda on kunnianhimoinen, eikä kaikkia ongelmia pystytä ratkaisemaan 24 tuntia kestävässä kokouksessa.

– Uskon, että meillä on mahdollisuus tarjota yksi rakennuspalikka paremman maailman rakentamiseksi, Merkel sanoi.

Garmisch-Partenkirchen

Lue seuraavaksi