Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo irvailee perussuomalaisille

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo ironisoi tuoreimmassa numerossaan Suomen perussuomalaisia ja puolueen nousua hallitukseen. Lehden mukaan puolue on keittänyt tehokkaan sekoituksen "muka-sosialismia", euroskeptisyyttä ja ulkomaalaisvastaisuutta, mutta on nyt mukana hallituksessa, joka hakee Suomeen miljardisäästöjä.

Charlie Hebdo -lehti. Kuva: Tytti Sulander / Yle

Vasemmistolaisen Charlie Hebdo -lehden artikkeli on otsikoitu "Helsinki etääntyy Euroopasta". Satiirilehti käsittelee siinä sarkastiseen tyyliinsä perussuomalaisten suosion syitä ja euroskeptisyyden nousua Suomessa.

Toimittaja Jean-Yves Camus'n irvailun kohteeksi joutuu heti aluksi puolueen nimi True Finns eli les Vrais Finlandais. Charlie Hebdon mukaan perussuomalaiset kun ilmoittaa edustavansa "oikeita suomalaisia" erotuksena "vääristä suomalaisista" kuten suomenruotsalaisista, saamelaisista, venäläisvähemmistöstä tai maahanmuuttajista. Jutun kuvituksena on piirrettyjä hirviä (kuvatekstinä "oikeita suomalaisia") sekä yksi tummaihoinen ihminen (kuvatekstinä "väärä suomalainen").

Satiirilehti muistuttaa, että puolueen puheenjohtaja Timo Soini edustaa itse kuitenkin pientä vähemmistöä: uusi ulkoministeri kun on harras katolinen eli selvä poikkeama evankelis-luterilaisessa Suomessa.

Kuva: Tytti Sulander / Yle

Mutta miten tämä katolilainen mies on nostanut puolueensa vaalimenestykseen ja vieläpä hallitukseen asti? Sitä Charlie Hebdo artikkelissaan kysyy ja vastaa, että perussuomalaisten suosion resepti on lopulta varsin yksinkertainen. Lehden mukaan Timo Soini henkilönä on ensinnäkin onnistunut hetkauttamaan Suomen muuten vaisua poliittista kenttää ja myymään sitten äänestäjille puolueen "muka-sosialistisen" vaaliohjelman, jossa perussuomalaiset vakuuttivat olevansa pienen ihmisen puolella.

Nyt puolue on kuitenkin mukana hallituksessa, joka ajaa Suomen ennätyksellisiä kuuden miljardin euron leikkauksia, muistuttaa satiirilehti. Ja kun tähän soppaan lisää vielä aimo annoksen euroskeptisyyttä ja muukalaisvastaisuutta, on sekava mutta tehokas resepti valmis, Charlie Hebdo kuvaa.

Esimerkkinä perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksista lehti nostaa esiin tuoreen, Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettuun Olli Sademieheen liittyvän Facebook-kohun.

– Mitä ulkomaalaisvastaisuuteen tulee, on julkisivun ylläpitäminen puolueelle tärkeää. Heti vaalivoiton jälkeen puolueen edustaja kuitenkin ehdotti, että Afrikasta saapuvat miehet tulisi pakkosteriloida kolmannen lapsen jälkeen, Charlie Hebdo kirjoittaa.

Lehden mukaan perussuomalaisten johdon taitavuus paljastuu kuitenkin tavassa, jolla tällaiset kiusalliset möläytykset hoidetaan ja Sademiehen kaltaisista "mustista lampaista" sanoudutaan julkisuudessa irti.

Charlie Hebdo: Kompromissit nostivat perussuomalaiset valtaan

Charlie Hebdon mukaan perussuomalaiset onkin lopulta pragmaattinen puolue. Kompromissien tekemisen taito vei heidät Suomen uuteen hallitukseen, josta käsin puolue pääsee vaikuttamaan esimerkiksi Suomen EU- ja maahanmuuttolinjauksiin sekä jopa vaatimaan kehitysavun laskemista, lehti kirjoittaa. Puoluejohtaja Soinin henkilökohtaiseksi voitoksi Charlie Hebdo laskee myös 36-vuotiaan Maria Lohelan nostamisen eduskunnan puhemieheksi.

– Eliittiä ja EU:ta vastustavat populistit pääsevät nyt päättämään Suomen tulevaisuudesta yhdessä entisen EU-komissaarin Olli Rehnin sekä kahden yritysmiljonäärin eli Juha Sipilän ja Anne Bernerin kanssa, toimittaja Camus summaa.

Charlie Hebdo on Ranskassa hyvin suosittu satiirilehti, joka pilkkaa kaikenlaista ääriajattelua ja uskonnollista fundamentalismia. Lehti on ollut kirjoitustensa ja pilakuvien takia toistuvasti ääri-islamistien hampaissa.

Tammikuussa lehden Pariisissa sijaitsevaan toimitukseen tehtiin terrori-isku, jossa sai surmansa 12 ihmistä. Isku nostatti Ranskassa laajan, sananvapautta puolustavan liikkeen, jonka vanavedessä myös Charlie Hebdon levikki moninkertaistui. Lehdellä on tällä hetkellä yli 220 000 tilaajaa ja lisäksi sitä myydään lähes saman verran irtonumeroina.