1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afganistanilaisia surmannut sotilas: Sota kalvoi mieltäni

Yhdysvaltalainen Robert Bales surmasi 16 afganistanilaissiviiliä maaliskuussa 2012. Bales selittää tekojaan kirjeessä, jossa toivoo tuomionsa kumoamista tai muuttamista, uutistoimisto AP kertoo.

Ulkomaat

Afganistanissa 16 kyläläistä surmannut yhdysvaltalaissotilas, ylikersantti Robert Bales sanoo tekojensa johtuneen siitä, että hän oli menettänyt myötätuntonsa niin irakilaisia kuin afganistanilaisia kohtaan taistelujen aikana.

Bales kertoo asiasta kahdeksansivuisessa kirjeessään, jonka on kirjoittanut, jotta hänelle langetettua elinkautistuomiota lyhennettäisiin. Kirjeestä uutisoi tacomalainen The News Tribune -sanomalehti.

Balesin mukaan hänen mielensä oli "sodan kalvama". Hän toteaa, että oltuaan kaksi vuotta vankilassa hän ymmärtää, että se, mitä hän piti normaalina, oli itse asiassa kauimpana normaalista.

Uutistoimisto AP:n mukaan kenraaliluutnantti Stephen Lanza torjuu Balesin toiveen joko kumota tämän tuomio tai muuttaa sitä.

Bales ampui kaikkiaan noin pariakymmentä ihmistä kahdessa kandaharilaisessa kylässä maaliskuussa 2012. Surmatuista suurin osa oli naisia ja lapsia.

Bales tunnusti murhat, jotta välttäisi kuolemantuomion.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi