Veneilijät rantautuvat valtuustotalon pihalle Espoossa – "Veneily loppuu, jos yksityistäminen toteutuu"

Espoon veneilijät järjestävät tänään uuden mielenilmauksen kaupungin valtuustotalolla. Veneilijät pelkäävät, että kaupungin yksityistämisvimma merkitsee suljettuja markkinoita, joista ei hyödy kukaan. He säilyttäisivät toiminnan nykyisellään.

Kotimaa
Veneitä satamassa
Jyrki Lyytikkä / Yle

Veneilijöitä kismittää Espoon suunnitelmat yksityistää veneilypalveluita, ja siirtää Suomenojan sataman veneiden talvisäilytys Ämmäsmäkeen uuden Finnoon kaupunginosan tieltä.

Pahimmillaan toimet merkitsevät suljettuja markkinoita, joissa veneiden kunnostaminen omin voimin ei ole mahdollista, vaan palvelut pitää ostaa.

Veneilijät eivät vastusta Suomenojan tai Espoon kehittymistä, mutta me pyydämme vain kohtuullista kohtelua sitä meidän harrastusta kohtaan.

Ari Mäkinen

Tämä taas nostaisi harrastuksen kustannukset kipurajoille, toteaa Säilytä veneilevä Espoo-Facebook-ryhmän puuhamies ja Keilalahden venekerhon kommodori Ari Mäkinen.

– 8-metrisen veneen pohjan myrkkymaalaus maksaa palveluntarjoajalla 500 euroa, itse tehtynä alle satasen. Tämä on se suhdeluku, jonka veneilijät joutuvat maksamaan, jos tee-se-itse-fasiliteetit eivät ole mahdollisia. Kustannukset eivät tuplaannu, ne moninkertaistuvat. Ja monelle veneily loppuu, jos skenaario toteutuu.

Mäkisen mukaan veneily Espoossa ei ole ökyilyä, vaan keskituloisten puuhaa. Suurin osa Espoon veneistä on yli 20-vuotiaita, jotka vaativat säännöllistä rapsutusta ja rassaamista. Samaan aikaan kaupunki suunnittelee rantaan eräänlaista kerroshotellia, jossa veneitä säilytettäisiin talvisin. Tähän vaihtoehtoon ei mahdu veneilijät, jotka huoltavat itse paattinsa.

– Yrittäjä laskuttaa aina. Jos kerroshotellin vieressä on maa-alue veneiden kunnostamista varten, niin ei se ilmaista ole, vaan siitä peritään tuntitaksa. Kevät tai talvikunnostamiseen ei muutama tunti riitä. Se siis maksaa aina liikaa.

Veneilijöitä ei oteta vakavasti

Mäkisen mukaan veneilijöiden huoli on kuultu valtuustossa, mutta silti heitä ei ole kuunneltu tarpeeksi.

– Asiaa ei silti ole lähdetty yhteistyössä vielä ratkaisemaan, vaan edelleen kuulemme viestin, että kaupunki jatkaa suunnitelmiaan. Pieniä rauhoittavia tekoja on tehty, mutta meitä ei silti oteta vakavana keskustelukumppanina mukaan.

Hän säilyttäisi yhteistyön veneilijöiden ja kaupungin välillä nykyisellään. Lisäarvoa palveluiden yksityistämisessä hän ei näe. Tällä hetkellä kaupunki vuokraa venekerhoille laiturimetrit ja talvisäilytykseen tarvittavat alueet. Näitä venekerhot sitten vuokraavat jäsenilleen.

– En näe tulevaisuudessa mitään ongelmaa minkä takia kerhot tai kerhojen yhteenliittymä ei voisi olla se yhteistyökumppani kaupungin kanssa. En näe yritystoiminnan jalostavaa arvoa tässä välissä lainkaan.

Mäkinen pelkää, että Suomenojasta tulee vain rikkaiden veneilijöiden temmellyskenttä.

– Veneilijät eivät vastusta Suomenojan tai Espoon kehittymistä, mutta me pyydämme vain kohtuullista kohtelua sitä meidän harrastusta kohtaan, hän lopettaa.