Metsähallitus hoitaa Lapissa yli sataa vanhaa rakennusta

Metsähallituksen Lapin luontopalvelut jatkaa vanhojen kämppien, tupien ja muiden rakennelmien kunnostamista Lapissa. Yksi isoista töistä on Utsjoella Välimaan saamelaistilan rakennusten ehostaminen.

luonto
Näkymä Pyhäjoen kämppäkartanolle patosillalta, eli alatammen päältä
Näkymä Pyhäjoen kämppäkartanolle patosillalta, eli alatammen päältä. Alueelta löytyy muun muassa iso kämppä, sauna ja talli. Pihapiiri henkii vanhaa savotta- ja uittoromantiikkaa. Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden tiedottajan Pirjo Rautiaisen haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle

Viime vuosina Metsähallitus on kunnostanut yli 40 arvokasta rakennusta Lapissa, kertoo tiedottaja Pirjo Rautiainen Lapin luontopalveluista.

Rautiainen ynnää, että Metsähallituksen Lapin luontopalvelut hoitaa Lapissa reilusti toistasataa vanhaa ja arvokasta rakennusta ja rakennelmaa. Kohteita on monenlaisia; kultarakennuksia, erotuskämppiä, saamelaisten asuinkenttien rakennuksia ja retkeilyn historiaan liittyviä kämppiä.

Iso urakka on Rovaniemen Auttikönkään uittotammen korjaaminen ja turvalliseksi tekeminen.

Välimaan tilan rakennusten kunnostaminen Utsjoella alkoi jo viime vuonna, kun rakennukset olivat siirtyneet Museovirastolta Metsähallitukseen hoitoon.

Inarinjärvellä Metsähallitus korjaa Mahlatin vuokratupaa. Se on rajavartioston entinen valvontatupa, joka sijaitsee Inarijärven suurimman saaren Mahlatin pohjoispuolella olevassa pienessä saaressa. Kämppä on tehty pyöröhirsistä ja soveltuu ympärivuotiseen käyttöön.

Tammikämppä käyttökiellossa

Keväällä Inarilla kunnostettiin historiallisesti arvokkaat autiotuvat, Punainen tupa (Kaikunuora) ja Suolistaipale. Ne ovat jälleen retkeilijöiden käytössä. Mittavien peruskorjausten ansiosta tuvat palvelevat retkeilijöitä pitkälle tulevaisuuteen.

Rautiainen kertoo, että Urho Kekkosen kansallispuistossa on Tammikämpän viereen tulossa uusi vanha kämppä. Se siirretään sinne Arvojärveltä. Itse Tammikämppä on laitettu käyttökieltoon. Tupa on erittäin huonokuntoinen. Tammikämppä sijaitsee sijaitsee Luirojoen varrella, noin kilometrin verran Kopsuslammesta laskevasta purosta alavirtaan.

Pyhä-Luostolla Metsähallituksen Lapin luontopalvelut kunnostaa Kuukkeli-vuokratuvan. Tupa sijaitsee Pyhä-Luoston kansallispuistossa Pyhäjoen varrella.

Pallas-Yllästunturilla puolestaan kunnostetaan vanhaa metsänvartijan tilaa Puolitaipaleessa. Ylläksellä myös Varkaankuruun tulee uusi kota huusseineen ja liitereineen.

Raha säätelee korjaustahtia

Pirjo Rautiainen sanoo, että raha on aina ratkaisevassa roolissa, kun aletaan kunnostaa isoja rakenteita. Raha säätelee korjaamisen tahtia.

– Muutamalla tuhannellakin saa pienen rakennuksen katon kuntoon, mutta isoihin korjauksiin uppoaa satojatuhansia.

Rautiainen mainitsee, että rahoitusten saamiseksi Metsähallituksen luontopalveluissa tehdään koko ajan kovasti töitä, mietitään hankemahdollisuuksia ja luontopalvelujen varsinaisen budjetin rajoja ja tehdään yhteistyötä sidosryhmien kanssa.

Rakennusten kunnostustöitä tehdään pääosin Metsäallituksen omalla väellä, mutta ulkopuolista apuakin saadaan ja usein luontojärjestöiltä.

– Kunnostuksissa on ollut mukana myös taitavia restaurointikisällejä, jotka ovat valuttaneet tietoa vanhoista rakennuksista puistomestareillemme ja luontovalvojillemme.

Kaikille avoimia kohteita

Metsähallituksen Lapin luontopalvelut haluaa tehdä kunnostettavista kohteista kaikille avoimia paikkoja. Niiden toivotaan lisäävän matkailua alueille ja tuovan matkailutuloa paikallistalouteen. Pirjo Rautiaisen mukaan moni paikka olisi vähemmän houkutteleva ilman näkyvää historiaa.

– Mitä olisi Ivalojoki ilman kultakohteitaan tai Urho Kekkosen kansallispuisto vanhoja kämppiään? hän kysyy.

Rautiaisen mukaan haasteet ovat isoja – kaukana maalikyliltä olevia rakennuksia on kallista pitää kunnossa ja joskus arvokkaille rakennuksille on vaikea löytää mielekästä käyttöä. Joskus pitää tehdä kipeitä ratkaisuja ja aina joutuu priorisoimaan kohteita.