1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erittäin uhanalainen jokihelmisimpukka löytyi Hämeenkyröstä

Ojassa uineiden taimenien kiduksista on löydetty harvinaisia jokihelmisimpukan toukkia. Jos toukat selviävät elossa, ne voivat elää simpukoina jopa 120 vuotta.

Matti Rintalan mukaan Turkimusojan lähteistä pulppuava vesi on tarpeeksi laadukasta jokihelmisimpukalle. Kuva: Matti Vikman / Yle

Pitäjäkirjasta löytyneen merkinnän perusteella Hämeenkyrön Kyröskoskella virtaavassa Turkimusojassa on ollut jokihelmisimpukoita 170 vuotta sitten. Nyt löytyneet jokihelmisimpukan toukat aloittavat uutta raakkusukupolvea.

Aikuisiksi jokihelmisimpukoiksi eli raakuiksi niillä on kuitenkin vielä pitkä matka. Jokihelmisimpukan toukkalöytö on merkittävä, ja sillä on vaikutusta myös Turkimusojan tulevaisuuteen.

Taimen toimii toukan kotina

Jokihelmisimpukat ovat aluksi eräänlaisia loisia, jotka tarvitsevat taimenien apua. Simpukan toukat elävät taimenen kiduskannen alla ja nauttivat hapekasta vettä. Puolen vuoden jälkeen toukat muuttavat puron pohjalle, ja sen jälkeen niiden kohtalon ratkaisee pohjan rakenne.

Turkimusojaa kunnostaneen ja raakkulöydön tehneen Matti Rintalan mukaan on epävarmaa, selviävätkö toukat vaikeasta muuttovaiheesta hengissä.

– Puron elinolosuhteiden pitää olla erityisen hyvät, jotta toukat selviävät elossa, Rintala kertoo.

Raakku tarvitsee selviytyäkseen erityisen puhdasta vettä ja suotuisan pohjan. Hämeenkyrön Kyröskoskella virtaavassa Turkimusojassa virtaa kirkas pohjavesi useasta eri lähteestä.

Hämeenkyröläiset innostuivat löydöstä

Puron elinolosuhteiden pitää olla erityisen hyvät, jotta toukat selviävät elossa.

Matti Rintala

Toukat löytyivät Turkimusojasta viime jouluna. Pitäjäkirjan maininnan ja internetistä löytyneen kuvan perusteella osattiin puron varrelta etsiä raakun kuoria.

– Tiesin, että niitä on ollut täällä ennenkin. Niiden tunnistaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa, sanoo Hämeenkyrön toukkalöydön tehnyt paikallinen vesiensuojeluaktiivi Matti Rintala.

Rintalan mukaan paikalliset ihmiset ovat innoissaan raakun mahdollisesta tulosta. Simpukat voivat elää jopa 120 vuotta.

Jokihelmisimpukka on harvinainen ja uhanalainen laji, jonka tuhoamisesta saa sakkoa. Se on tummanruskea tai lähes musta nilviäinen. Raakkua tavataan Lapin joissa, ja Etelä-Suomessa se on erittäin harvinainen.