"Vahditaan kuin suurintakin rikollista" – viljelijä pitää nitraattiasetuksen muutosta turhana

Kuopiolainen Hannu Kananen on yksi viljelijöistä, jonka lannoitustöistä on tehty nitraattiasetuksen kiristyksen jälkeen ilmoitus viranomaisille. Kananen pitää asetuksen muutosta täysin tyhjänpäiväisenä.

Kotimaa
Papereita pellolla
Yle

Riistavetinen lihantuottaja ja kaupunginvaltuutettu Hannu Kananen on yksi viljelijöistä, joiden lannoitustöistä on tehty ilmoitus viranomaisille nitraattiasetuksen kiristyksen jälkeen.

Kananen kertoo, että hän oli ajanut normaalisti lietettä pelloilleen Melalahden lähettyvillä toukokuussa, kun kaupungin ympäristöterveystoimistosta tuli tarkastussoitto.

Viranomainen kertoi, että joku oli tehnyt heille ilmoituksen Kanasen lannoitustöistä. Valvoja myös muistutti, että kaltevilla pelloilla lanta täytyy peittää 12 tunnissa.

Puhelusta ei sinänsä ollut harmia Kanaselle. Hän oli jo ehtinyt lannoittaa muut peltonsa.

– Tietysti harmittaa se tyhjänpäiväisyys taas, että vahditaan kuin suurintakin rikollista. Se lähinnä ottaa aina pannuun nykyään tässä hommassa, Kananen sanoo.

– Nämä soittajat voisivat itse tulla käymään ja ainakin meikäläisen kanssa pystyy keskustelemaankin.

Hannu Kananen toimii Kuopion kaupunginvaltuutettuna keskustan riveissä.

Luvassa tuhansien eurojen lisäkustannukset

Huhtikuussa voimaan astunut nitraattiasetuksen muutos muun muassa kiristi lannanlevityksen ehtoja. Uusien sääntöjen mukaan pelloille levitetty lanta pitää peittää mullalla vuorokauden sisällä. Kaltevilla pelloilla aikaraja on vain 12 tuntia.

Kananen arvioi, että nitraattiasetuksen muutoksesta tulee hänelle helposti 1 000–2 000 euron kustannukset. Aiemmin hän oli levittänyt lantaa letkulevityslaitteella nurmille lannoitteeksi esimerkiksi rehunteon jälkeen.

Nyt työssä pitää käyttää urakoitsijaa, joka levittää lannoitteen, koska urakoitsijalla on laitteet, jotka saavat tehtyä viillon maahan ja upotettua lannan maaperään. Kanasen mukaan laitteet ovat sen verran kalliita, että niitä ei ole mitään järkeä ostaa itselleen.

Hän pitää nitraattiasetuksen muutosta yhtenä turhimmista muutoksista. Kanasen mukaan lanta ei häviä mihinkään pellon pinnasta, jos ei sada. Siksi sääntö, että lanta pitää peittää mullalla 12 tunnin kuluessa, tuntuu hänestä liian kireältä.

– Kalustoa, koneita ja ihmisiä on rajallinen määrä tekemään työtä. Tällä saadaan niin hankalaksi nämä hommat, että kohta tämän tekeminen alkaa olla käytännössä mahdotonta.