Maailmanluokan ohjaajat järjestävät kalenteristaan ajan Sodankylälle

Tasan kolmekymmentä vuotta sitten Sodankylän ensimmäisillä elokuvajuhlilla jännitettiin tuleeko ketään. Sittemmin juhlilla on vieraillut lukuisia maailmanluokan ohjaajia. Sodankylään tullaan heti kun aika järjestyy kalenterista.

Aamu-tv
Anssi Mänttäri ja Timo Malmi.
Anssi Mänttäri ja Timo Malmi muistelivat aamu-tv:ssä maanantaina.

Ohjaaja Anssi Mänttäri muistelee Ylen aamu-tv:ssä kuinka hän oli 31 vuotta sitten puhumassa kaikille Suomen kulttuurisihteereille.

– Siellä oli ehkä 300 naista, tai ehkä joukossa oli pari miestä. Illalla viimeisenä olin pystyssä minä ja Sodankylän kulttuurisihteeri Marja Martikainen.

Mänttäri kertoo silloin ehdottaneensa Martikaiselle elokuvajuhlien perustamista. Mänttärin yllätykseksi Sodankylästä tuli parin viikon päästä postikortti, jossa häntä pyydettiin paikalle perustelemaan ideaansa.

Nyt Mänttäri ei juuri hämmästele juhlien pitkää ikää mutta ensimmäinen vuosi jäi lähtemättömästi mieleen. Silloin mietittiin tuleeko sinne ketään.

– Kun lähdin aamulla hotellihuoneesta, sinne jäi yksitoista ihmistä nukkumaan. Ei ollut varauduttu sellaiseen ryntäykseen, ja ihmisiä piti sijoittaa minne tahansa.

Mänttäri muistelee myös kuinka paikkakunnalta loppui valkoviini.

– Siellä oli totuttu juomaan kossua ja kaljaa mutta etelästä tullut heinäsirkkaparvi tyhjensi valkoviinin koko paikkakunnalta.

Festivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi muistelee myös kuinka aluksi pelättiin järjestyshäiriöitä.

– Puhuttiin, että ensimmäisellä kerralla 5 ihmistä joutui putkaan. Tarkempi selvitys kuitenkin paljasti, että yleensä siellä taisi olla 30.

Peter von Baghin perintö elää

Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi kertoo, että ohjelmisto on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen.

– Se näkyy oikein myös silmiinpistävästi niin, että 29 vuotta vanha sirkusteltta tuli matkansa päähän ja nyt meillä on uusi entistä isompi.

Elokuvajuhlien kantavia voimia oli alusta pitäen viime vuonna kuollut Peter von Bagh. Hänen perintönsä kuitenkin elää Sodankylässä vahvana.

– Petteri oli dynamo, joka otti tilan haltuunsa. Perintöä on velvollisuus viedä eteenpäin, sanoo elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi.

Malmi mainitsee yhtenä esimerkkinä hyvän viihteen, josta Bagh usein puhui. Esimerkiksi Rovaniemen markkinoilla on taas ohjelmistossa, tällä kertaa karaokena.

Sodankylän elokuvajuhlat ovat vetäneet vuosien varrella monia kansainvälisiä suuruuksia. Midnight Sun Film Festivalilla on nähty Francis Ford Coppola, Milos Forman ja Wim Wenders.

Malmin mukaan huipputekijöiden saaminen perustui alunperin hyviin suhteisiin, joita Baghilla, Mänttärillä ja Kaurismäen veljeksillä oli. Sittemmin maine on kiirinyt ja kukaan ei sano enää ei.

– Kyse on vain siitä milloin kullekin järjestyy aika, kuten tänä vuonna Mike Leigh’lle yli kymmenen vuoden järjestelyjen jälkeen.

Mänttäri kertoo kuinka monet ovat ihmetelleet aamuyöllä Kitisen rannalla valon määrää ja aurinkoa, josta ei tiedä nouseeko se vai laskee.