Liettua vahvistaa puolustustaan – "Armeija tekee pojista miehiä"

Liettua vahvistaa puolustustaan Venäjän uhan takia. Asevelvollisia käsketään jälleen kutsuntoihin ja myös vapaaehtoinen maanpuolustus kiinnostaa yhä enemmän.

Ulkomaat
Sotilaita harjoittelemassa kaupunkisotimista.
Liettua vahvistaa puolustustaan Venäjän uhan takia. Asevelvollisia käsketään jälleen kutsuntoihin ja myös vapaaehtoinen maanpuolustus kiinnostaa yhä enemmän.

– Menette sisään tästä alimman kerroksen ikkunasta. Sinä tuet tikkaita ja te tulitukea antavat ette sitten käännä katsettanne ikkunoista, kouluttaja ohjeistaa joukkoa nuoria miehiä keskellä eteläliettualaista kuusimetsää.

Ollaan asevoimien koulutuskeskuksessa vanhalla neuvostoaikaisella sotilasalueella, nelisenkymmentä kilometria Venäjälle kuuluvan Kaliningradin rajalta.

Tänään harjoitellaan asutuskeskustaistelua vapaaehtoisista ja ammattisotilaista koostuvalla joukolla. Tehtävänä on vallata kuvitellun vihollisen hallussa oleva rakennus.

Maastoasuinen mies toisensa jälkeen kiipeää tikkaita sisään vanhan kerrostalon päätyikkunasta rynnäkkökiväärin kanssa. Sisällä he käyvät kerroksen läpi huone kerrallaan ja kuittaavat toisilleen varmistuksen huutamalla.

Harjoituksessa mukana olevat vapaaehtoiset kuuluvat maavoimiin integroituihin vapaaehtoisjoukkoihin. Niihin ja myös muihin liettualaisiin vapaaehtoisiin maanpuolustusjärjestöihin on liittynyt viime aikoina aiempaa enemmän väkeä.

– Tärkein syy ovat isänmaalliset tunteet ja muutokset geopoliittisessa tilanteessa, selittää kapteeni Edvardas Mankus.

Kuudetta vuotta vapaaehtoisena oleva sanoo sen suoremmin:

Mies sotilasasussa.
Jonas Jurkevičius on vapaaehtoisjoukoissa kuudetta vuotta.Hanna Leppikangas / Yle

– Meillä on aggressiivinen naapuri, joka on viime aikoina joko hyökännyt tai tukenut hyökkäyksiä naapurimaihinsa. Se on vahvasti militarisoitunut ja kohdistaa meihin propagandaa, sanoo Jonas Jurkevičius.

27-vuotias Jurkevičius tekee siviilissä fysiikan väitöskirjaa. Maanpuolustustoiminta tuntuu juuri nyt mielekkäältä.

– Ukrainan tapahtumista nähdään, että todellisuus on karu. Mutta me olemme valmiina, Jurkevičius sanoo.

Liettualainen vapaaehtoissotilas.
Justinas Kauzonas odottaa armeijalta uusia kokemuksia, myös sotilaallisesta toiminnasta.

Asevelvollisuus takaisin, lisää rahaa armeijalle

Into vapaaehtoistoimintaan kulkee käsi kädessä Liettuan turvallisuuspolitiikan muutosten kanssa. Venäjän toimet Ukrainassa ja kiristynyt tilanne Itämeren alueella ovat saaneet Liettuan palaamaan perusasioihin. Armeija oli aiemmin mitoitettu toimimaan Afganistanin kaltaisissa kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa.

Asevelvollisuus, josta ehdittiin vuonna 2008 luopua, on nyt otettu uudelleen rajoitettuun käyttöön. Muutos vietiin läpi nopeassa tahdissa ja puolustusministeriö julkaisi toukokuussa 37 000:n satunnaisesti valitun nimen listan, jolta 3 000 19-26-vuotiasta miestä määrätään kutsuntoihin joka vuosi.

Ensimmäiset astuvat yhdeksän kuukauden palvelukseen elokuussa. Heistäkin monet ovat vapaaehtoisia. Kaikkiaan palvelukseen on hakenut vapaaehtoisesti noin 1 500 ihmistä.

Kaksi sotilasta ammuslaatikon äärellä.
Kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustukseen on Liettuassa nousussa.Hanna Leppikangas / Yle

Asevelvollisuuden palauttamisen tavoitteena on kouluttaa Liettualle suurempaa reserviä. Liettuan armeijan nykyvahvuus on vain noin 12 000, jos maavoimien vapaaehtoiset lasketaan mukaan.

Kartat Liettuasta ja sen naapurivaltioista.
Yle Uutisgrafiikka

Vertailun vuoksi Venäjällä arvioidaan olevan rajan takana Kaliningradissa moninkertainen miesvahvuus, ja Venäjä on myös vahvistanut aseistustaan alueella. Esimerkiksi Liettuan ilmavoimilla taas ei ole lainkaan omia taistelukoneita.

Nyt Liettua pyrkii modernisoimaan kalustoaan ja nostaa puolustusmenoja kymmenillä prosenteilla, lähemmäs sotilasliitto Naton toivomaa kahta prosenttia bruttokansantuotteesta.

"Armeija tekee pojista miehiä"

Liettuassa asevelvollisuuden palauttamiselle on kyselyjen mukaan kansan tuki. Mediaa seuraamalla saa helposti käsityksen, että liettualaiset eivät tunne oloaan turvalliseksi.

Vilnalaisella puistokadulla iltakävelijöitä ei kuitenkaan tunnu erityisemmin hermostuttavan.

– Mutta näkeehän sen, mitä Ukrainassa tapahtuu, on sitä synkkää seurata, sanoo keski-ikäinen Valdas.

Asepalvelusikäinen Robertas pohtii, ettei tulevaisuutta kannata murehtia etukäteen.

– Me emme voi mahdollisille uhkille mitään. Jotain tapahtuu, jos on tapahtuakseen, Robertas sanoo ja lisää, että olisi valmis puolustamaan maataan, jos tarve tulisi.

Kaksi naishenkilöä Liettuan pääkaupungissa Vilnassa
Vilnalaisen Rutan (oikealla) mielestä asepalvelus tekee monille miehille hyvää.Hanna Leppikangas / Yle

Danguoleksi esittäytyvä rouva kehuu asevelvollisuuden palauttamista mutta ei osaa tai halua sanoa, ketä pitäisi pelätä. Kuusikymppinen Mindaugas sitä vastoin on tiukkana:

– Kyllä meihin kohdistuu uhka, sillä Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimissa ei ole mitään järkeä. Teimme aiemmin virheen, kun luovuimme asevelvollisuudesta, sillä Liettua ei ole tarpeeksi suuri eikä rikas ylläpitääkseen ammattiarmeijaa, Mindaugas sanoo.

Siitä puistokadulla tunnutaan olevan yhtä mieltä, että armeija tekee pojista miehiä.

– On paljon miehiä, joille armeijan käyminen tekee hyvää, myhäilee perheensä kanssa liikkeellä oleva Ruta.

Myös asepalvelusiän juuri ohittanut vilnalaismies Justinas tuumii, että armeijassa parikymppisistä tulee miehekkäämpiä.

– Naisten täytyy synnyttää ja miesten täytyy mennä palvelemaan isänmaata, sanoo puolestaan Valeriya-rouva.

Ihan kaikkiin tällaiset ajatukset eivät uppoa. Toisin ajatteleville on annettu ääni muun muassa valokuvaaja Neringa Rekašiuten teoksessa itkevistä maastopukuisista miehistä. (siirryt toiseen palveluun)

Teoksen tarkoituksena on synnyttää keskustelua maskuliinisuuteen liittyvistä stereotypioista Liettuassa.