Uhrilta huijattiin 30 000 euroa olemattomilla osakekaupoilla

Heikommassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistuvat huijaukset ovat organisoidun joukon tekemiä. Poliisi muistuttaa, että viranomaisena esittäytyvän henkilön on pystyttävä luotettavasti todistamaan tehtävänsä, ja kaupankäynnissä terve maalaisjärki on tärkeää.

Kotimaa
Euron seteleitä miehen kädessä.
Boris Rössler / EPA

Tampereella onnistuttiin huijaamaan 30 000 euroa uskottelemalla uhrin saavan apua osakekaupoilla. Olemattoman avun varjolla huijarit veivät uhrin Helsinkiin, jossa kahden yön ja yhden päivän reissun jälkeen tarkkasilmäinen ohikulkija kiinnitti huomiota seurueeseen ja otti yhteyttä poliisiin. Poliisi sai tekijät kiinni, mutta huijatut rahat ovat kateissa.

Vastaavanlaisia huijauksia on tehty erityisesti Pirkanmaalla useita kymmeniä vuoden 2014 syksyn jälkeen. Uhriksi valikoituu heikommassa asemassa olevia ihmisiä, joihin huijauspuheet vaikuttavat helpoiten.

Huijaustapauksiin liittyvät myös nettipetokset ja erilaiset maksuvälinepetokset, joissa uhrin pankkikortti tunnuslukuineen on saatu selville ja tili on tyhjennetty.

Organisoitunut huijausrinki

Poliisi haluaa tuoda esiin, että aiemmissa samantyyppisissä, erityisesti Pirkanmaalla tapahtuneissa huijaustapauksissa tekijöiksi on paljastunut lähes ainoastaan romani-taustaisia henkilöitä. Tutkinnan perusteella on tullut ilmi, että huijausringin epäillyt ovat organisoitunut ryhmä, jonka tarkoituksena on hankkia rahaa epärehellisin keinoin.

Poliisi haluaakin muistuttaa, että erilaisiin tuntemattomien ihmisten tuttavuussuhteisiin liittyviin puheisiin on syytä suhtautua varauksella. Myös erilaisissa viranomaistoimituksissa olevien ihmisten tulee pystyä esittämään luotettava selvitys todellisista tehtävistä.

Netissä tehtävissä kaupoissa ostettava tavara on syytä tarkastaa paikan päällä ennen ostopäätökset tekoa.

Poliisista myös muistutetaan, että turvallisin kyyti kotiin pitkän illan jälkeen on oikea taksi.