Talon energiatehokkuus on monen osatekijän summa

Vilkas omakotirakentamisen kausi laittaa rakentajien ammattitaidon koetukselle. Yksi keskeisimpiä asioita nykyrakentamisessa on energiatehokkuus. Energiatehokkuudessa tärkeää on huolehtia rakennuksen eristämisestä, eristeiden tiiveydestä ja ilmastointitekniikasta.

Kotimaa
Rakennusmies Puukuokan työmaalla.
Simo Pitkänen / Yle

Uusien rakennusten energiatehokkuussäädökset ja eristepaksuudet puhuttavat. Voimassa olevien määräysten mukaan omakotitalon ulkoseinään vaaditaan 20 - 25 senttimetriä eristettä riippuen eristetyypistä.

Ammattikorkeakoulussa vuosia rakentajia kouluttanut, vaasalainen Tapani Hahtokari muistuttaa rakentajia kiinnittämään huomiota hyvin tehtyyn työhön.

– Energiatehokkuus on monen osatekijän summa. Eristäminen pitää tehdä huolella, rakennuksen pitää olla tiivis ja yksi keskeinen osatekijä on ilmastointitekniikka. On muistettava tehdä työ huolellisesti, eikä virheitä saa jäädä. Jos niitä jää, silloin tulee aina ongelmia, Hahtokari toteaa.

Virheillä Hahtokari viittaa mahdollisiin kosteusongelmiin.

– Lämpimän sisäilman mukana rakenteisiin pääsee vuotamaan vesihöyryä, ja jossakin kohtaa seinän paksuutta se saattaa tiivistyä kosteudeksi. Jos kosteus on rakenteessa pitkäaikaisesti, mikrobikasvusto voi alkaa huonossa lykyssä etenemään.

Tietämätön tekee virheitä

Tapani Hahtokari uskoo, että huolellisesti tehty eristystyö on ammattilaisille arkea.

– Kosteus- ja homeongelmat on tiedostettu erittäin hyvin rakentajien keskuudessa, enkä usko, että vastaavanlaisia ongelmia tulee ammattilaisten kanssa. Jos taas hartiapankkirakentajat lähtevät tietämättöminä näitä tekemään, voi virheitä tulla hyvin herkästi, pohtii Hahtokari.

Hän suositteleekin ihmisiä ottamaan asioista selvää.

– Myös suunnittelussa kannattaa hyödyntää ammattilaisia, ja viedä se niin sanotulle detaljitasolle. Yksi erittäin hyvä neuvonantaja on myös rakennusvalvonta, josta rakentajat voivat kysyä neuvoja.

Ei kannata eristää liikaa

Rakennuksen liiasta eristämisestä ei myöskään ole hyötyä.

– Jos eristepaksuudet ovat esimerkiksi ulkoseinissä yli 30 senttimetriä, se hyöty, joka energiansäästössä saadaan, alkaa pienenemään. Lisäsentti eristyksessä ei siis tuo samaa määrää säästöjä, Tapani Hahtokari muistuttaa.

Keskustelua on käyty myös siitä, että vanhoja rakennuksia voidaan pilata eristämällä niitä liikaa, vaikka lämmön laskemisella voidaan saada enemmän säästöjä.

– Näinhän se on. Yksi puoli on myös rakennuksen käyttäjät – heillä on suuri merkitys tekniikan lisäksi energiankulutukseen, energiarakentamiseen sekä energiatehokkuuteen, Hahtokari toteaa.