Emännän takapuoli tuntee sopivan perunanistutusajan

Perinteinen peräpohjalainen tapa arvioida oikeaa perunanistutusaikaa on istuttaa talon emäntä pottupenkkiin paljain takapuolin. Jos peppu kestää istumisen, voi perunat panna maahan.

peruna
Peruna mukuloita ihmisen kädellä. Perunat Juha Jankkilan tilalta.
Sini Kervinen / Yle

Vanhan kansan mukaan oikea perunan istuttamisaika Meri-Lapissa on kesäkuun 10. päivän tienoo. Silloin maan pitäisi olla niin lämmin, että talonemännät voivat istua paljain takapuolin maahan ilman, että takapuoli jäätyy.

– Tietenkin se riippuu kevään kulusta, että kuinka kylmä tai lämmin kevät on ollut, Lapin maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Taina Kuusela sanoo.

Kuusela muistuttaa perunan istuttamisen perusasioista; perunat istutetaan kohopenkissä olevaan vakoon. Tärkeää on, että perunaa ei istuteta liian syvälle, mutta ei liian pintaankaan.

Tämän kesän suhteen voikin todeta, että kaikista varmimmin perunaa saa sieltä parvekkeelta, koska tämä kesä on myyrävuosi.

Taina Kuusela

– Jos peruna laitetaan liian syvälle, niin lehtien saaminen pinnan tasolle vie enemmän aikaa ja on työlästä. Jos taas peruna on liian pinnassa, niin peruna vihertyy ja perunanmukulaan kehittyy haitta-aineita, Kuusela selventää.

Laatikkoviljely tuo perunamaan parvekkeelle

Perunoiden viljely ei ole enää omakotitaloasukkaiden etuoikeus, sillä niin sanottu laatikkoviljely on yleistynyt pohjoisessakin melkoista vauhtia. Perunat tai muut hyötykasvit laitetaan kasvamaan laatikkoon, jonka voi sijoittaa vaikkapa parvekkeelle.

– Tämän kesän suhteen voikin todeta, että kaikista varmimmin perunaa saa sieltä parvekkeelta. Tämä kesä on myyrävuosi ja maassa olevat perunat ovat aikamoisen myyräuhan alla, Kuusela valottaa.

Hyötykasveja kukkien sekaan

Laatikkoistutukseen pätevät samat lainalaisuudet kuin perinteiseen maahan istuttamiseen. Kuusela vinkkaa, että hyötykasveja voi istuttaa vaikkapa kukkien sekaan.

– Tämä on nyt yleistynyt trendi. Esimerkiksi yrttejä ja hyötykasveja istutetaan ihan ruukkuihin tai penkkeihin kukkien joukkoon. Muun muassa vahvavartinen peruna on hyvä tukikasvi hentovartisille kukille, Kuusela vinkkaa.

Kuuselan mukaan laatikkoistutusintoon voi vaikuttaa ihmisten kaipuu luontoon.

– Omalle parvekkeelle halutaan sitä kesän vihreyttä, kukkia ja perhosia. Tällä tavalla se kesä tulee kaupunkiasunnoissakin lähemmäksi itseä, Kuusela puntaroi.

Ryytimaakin kasvaa parvekkeella

Kuusela lisää, että lasitetut parvekkeet ovat ihanteellisia yrttien ja kasvien kasvatuspaikkoja. Lasitetulla parvekkeella kasvukausi jatkuu huomattavasti.

– Viljely- ja istutuspuuhat on mahdollista aloittaa aikaisemmin keväällä ja lopettaa myöhemmin syksyllä. Tiedän, että lasitetulla parvekkeella esimerkiksi viinirypäleet menestyvät vallan mainiosti näin pohjoisessakin

Kuuselan mukaan myös kaikkia muitakin perinteiseen kasvimaahan kuuluvia kasveja voidaan alkaa pikkuhiljaa istuttaa. Myös esikasvatettuja kasveja voi vähitellen tuoda ulos.

– Lämpötila on se tärkein tekijä, että siemen lähtee hyvin itämään. Jos liian aikaisin laittaa, niin kasvuun lähteminen tahtoo olla huonoa.

Yle Perämeren Pihalla-sarjassa käsittelemme kesän mittaan erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa kello 17 jälkeen.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi.