1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hanssin-Jukka matkustaa maanteitä kauppakeskukseen

Hanssin-Jukka, entisöity ilmavoimien kuljetuskone, saa arvoisensa paikan. Tulevana yönä lentokone siirtyy erikoiskuljetuksella Jyväskylän Tikkakoskelta Hämeenlinnaan kauppakeskus Tuuloseen.

Kotimaan uutiset
Hanssin-Jukka hinattiin kuljetusta varten pois hangaarista kesäkuussa 2015. Perässä kulki jarruauto.
Entisöity Ilmavoimien kuljetuskone Hanssin-Jukka siirretään Tikkakoskelta Hämeenlinnan Tuulokseen. Katso, kuinka Hanssin-Jukan matkan ensimmäinen etappi ennen kuljetusta Tikkakosken lentokentän poikki sujuu.

Maanteillä matkaa ensi yönä poikkeuksellinen kuljetus. Entisöity ilmavoimien kuljetuskone Hanssin-Jukka siirretään Tikkakoskelta Hämeenlinnan Tuuloseen. Hanssin-Jukka on Ilmavoimien ensimmäinen kuljetuskone, ja se tulee yleisön nähtäville kauppakeskukseen.

Kun tämä kolmen päivän siirtourakka on ohitse niin varmaan sitten sauna lämmitetään.

Juha Suonperä, entisöintiprojektin johtaja

Koneella on ilman siipiä leveyttä kuusi metriä ja painoakin seitsemän tonnia, minkä takia kuljetus tehdään yöaikaan. Erikoiskuljetus kulkee parhaimmillaan noin 60 kilometriä tunnissa. Matkan varrella liikenneympyrät ja tiukat käännökset luovat oman haasteensa.

– Siinä pitää ehkä sorvailla ees sun taas muutamaan kertaan, mutta kyllä se kotia pääsee kolmen neljän aikaan aamulla. Yleisö voi matkan varrella käydä katsomassakin, kun meidän poika on tien päällä, kertoo entisöintiprojektin johtaja, eversti evp. Juha Suonperä.

Hanssin-Jukan erikoiskuljetus lähtee liikkeelle maanantai-iltana kahdeksalta ja reitti kulkee Tikkakoskelta Palokan, Petäjäveden, Keuruun Kalettoman kylän, Mäntän, Oriveden, Jämsän, Kuhmoisen ja Padasjoen kautta Hämeenlinnan Tuuloseen.

Hanssin-Jukka siirtyi hangaarista Tikkakosken lentokentän poikki kuljetusta varten.
Hanssin-Jukka täytyi hinata kiitoradan ylitse. Jenny Huttunen / Yle

Kiitoradan poikki erikoiskyytiin

Koneen siirtäminen hangaarista kiitoradan ylitse ei sujunut sunnuntaina ilman mietintätaukoja tai pieniä vastaiskuja. Sunnuntain puuskainen tuuli loi oman haasteensa koneen siirtämiselle. Konetta hinasi toinen auto ja toinen auto kulki perässä jarruna. Lisäksi konetta ohjattiin miesvoimin oikeaan suuntaan.

Sunnuntain ja maanantain aikana kone laitetaan kuljetuskuntoon yöllä tehtävää matkaa varten. Ilmavoimat vastaavat maantiekuljetuksesta, matkalla tukena on myös poliisipartioita. Tielle sattuvia liikennemerkkejä irrotetaan matkan varrella pois tieltä.

Suonperä on hyvillä mielin, sillä viiden vuoden urakka on lähipäivinä takanapäin.

– Olen oikeastaan helpottunut, että saadaan Hanssin-Jukka esille Hämeenlinnaan. Kun tämä kolmen päivän siirtourakka on ohitse niin varmaan sitten sauna lämmitetään ja saadaan pesti päätökseen, Suonperä toteaa.

Aivan valmis näyttelykuntoon Hanssin-Jukka ei kuitenkaan vielä ole. Koneessa on vielä laitettavaa, ennen kuin kone esitellään Hämeenlinnassa kaikessa komeudessaan. Muun muassa koneen ohjaamon takatilaan laitetaan vielä sinne kuuluvaa tekniikkaa.

– Konetta ruvetaan tiistain asentamaan hangariin, sitten se pestään ja laitetaan lopulliseen esittelykuntoon. Avajaiset ovat 23. kesäkuuta ja vasta silloin se on yleisölle avoinna.

Muutamia työtunteja vielä edessä, 10 000 takana

Hanssin-Jukkaa siirrettiin osittain käsivoimin ohjaillen Tikkakosken lentokentällä kesäkuussa 2015.
Hanssin-Jukan siirrossa konetta ohjattiin miesvoimin.Jenny Huttunen / Yle

Hanssin-Jukka otettiin työn alle viitisen vuotta sitten. Suonperän sanojen mukaan lohduttomassa kunnossa ollut kone vaikutti ensin liian suurelta projektilta kunnostaa.

– Urakka oli aika iso. Ruvettiin suunnittelemaan ja innostuttiin sitten niin paljon, että tehtiin kone niin valmiiksi kuin sen vain voi tehdä. Sanotaan, että noin 10 000 työtuntia siihen meni.

Koneen sijoituspaikaksi mietittiin myös Jyväskylää, mutta mahdollisissa sijoituskohteissa ei ollut tarpeeksi tilaa tai riittävän suurta oviaukkoa Hanssin-Jukkaa varten.

– Ilmailumuseo alkaa olla täynnä, sinnehän se olisi kuulunut omiensa joukkoon. Hämeenlinna on toisiksi paras paikka. Se on ollut 20 vuotta Hämeenlinnassa ja hämeenlinnalaiset tuntevat sen omaksensa. On hyvä, että Hanssin-Jukka vihdoin saadaan hyvälle paikalle, hyviin käsiin, ihmisten ilmoille näytteille, Suonperä summaa.

Lue seuraavaksi