Islanti määrää kymmenien prosenttien veron varojaan kotiuttaville velkojille

Islanti aikoo luopua vähitellen valuuttasäännöstelystä, joka on ollut voimassa seitsemän vuotta.

Ulkomaat
Islannin pääkaupunki Reykjavik.
Islannin pääkaupunki Reykjavik.Suvi Wilhelmsson / Yle

Islanti ottaa käyttöön 39 prosentin veron maan romahtaneiden pankkien velkojille, jotka haluavat kotiuttaa pankeista varojaan.

Ulkomaiset sijoittajat, joilla on islantilaisia varoja, voivat saada ne takaisin esimerkiksi valuuttahuutokaupoista, Islannin viranomaiset kertovat tänään maanantaina.

Valtiovarainministeri Bjarni Benediktssonin mukaan keskustelut valuuttasäännöstelyn purkamisesta kuitenkin jatkuvat ulkomaisten sijoittajien ja velkojien kanssa.

Islanti päätti valuuttasäännöstelystä seitsemän vuotta sitten maailmanlaajuisen talouskriisin iskettyä myös Islantiin. Islannin kolme tärkeintä pankkia, Glitnir, Landsbanki ja Kaupthing, luhistuivat tuolloin ja maan talous romahti.

Rajoitusten poistoa on lykätty useaan otteeseen maan talouden palautuessa vähitellen tavanomaiseksi. Rajoitukset ovat hidastaneet sijoituksia, mutta niiden avulla Islannin kruunu on pidetty aisoissa ja talous on tervehtynyt. Säännöstelyn takia Islannin kruunuja ei ole saanut vaihtaa vapaasti eikä viedä maasta esteettä.

Maaliskuussa Islannin hallitus arvioi, että pankkien velkojilla on kaikkiaan 500 miljardia kruunua eli 3,4 miljardia euroa varoja, joita ne haluaisivat kotiuttaa. Summa vastaa kutakuinkin neljännestä Islannin bruttokansantuotteesta.

Säännöstelyn lopettamisen arvioidaan näkyvän luottoluokituksen nousuna ja lainakulujen pienenemisenä.

Lähteet: Reuters