Pikaporkkanat kotipuutarhasta? Loppukesästä selviää, miten "hullun puutarhurin" kävi

Miltä tuntuisi saada oman maan porkkanoita jo heinäkuussa? Pietarsaaressa tämä voi olla mahdollista jo tänä kesänä.

Kotimaa
Kuvassa puutarhuri Ari Vainionpää nostaa styroksilaatikkoa, jossa on esikasvatettuja porkkanantaimia.
Ari Vainionpää sai idean varhaisporkkanoista ulkomailla asuvalta pietarsaarelaiselta, joka tulee aina heinäkuuksi Suomeen. Kesäasukas oli haaveillut saavansa porkkanoita omasta maasta.Petra Haavisto/Yle

Pietarsaarelaisessa Aspregrénin puutarhassa kokeillaan, onnistuuko pikaporkkanoiden kasvatus myös kotipuutarhassa. Kokeilu alkoi huhtikuussa, kun puutarhuri Ari Vainionpää istutti porkkanan siemeniä styroksilaatikoihin ja idätti niitä kasvihuoneessa. Säiden lämmettyä laatikot siirrettiin ulos taimilavoille karaistumaan ja kylmäkäsittelyyn. Kesäkuun toisella viikolla taimet istutettiin maahan.

– Porkkanalla on pitkä kasvuaika. Nopeimmilla lajikkeilla kestää 70 - 80 vuorokautta kasvaa siemenestä satoon. Eli jos halutaan porkkanaa ennen elokuun porkkanaa puoltaväliä, silloin pitää melkein lähteä esikasvattamaan, Ari Vainionpää neuvoo.

Toistaiseksi Vainionpää on aikataulussa. Koleus ja sateet voivat kuitenkin hidastaa kasvua.

– Kyllä pitää lämmetä aika paljon. Tarvitaan noin 20 - 25 astetta lämpöä nyt, ja että ennen kaikkea kasvualustan pitää lämmetä. Nyt siellä ei tapahdu mitään.

Jos kaikki menee hyvin, Vainionpää kokeilee ensi vuonna juhannusporkkanoita.

– Mutta silloin pitää aloittaa esikasvatus vielä aikaisemmin ja käyttää vähän korkeampaa kasvualustaa kuin styroksilaatikko, koska sielläkin tulee pohja joskus vastaan.