1. yle.fi
  2. Uutiset

Älä pilaa kukkaloistoa saksilla

Kukat kestävät maljakossa mahdollisimman pitkään, kun muistaa puhtauden ja unohtaa sakset.

luonto
Kuvassa valkoisia pioneita.
Pioni.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Leikkokukkien varsien leikkaaminen saksilla lyhentää kukkaloiston kestoa maljakossa jopa useilla päivillä.

Saksien sijaan kukkavarsien imupinta kannattaa tehdä viistoksi terävällä, tasateräisellä veitsellä. Hommaan sopii hyvin esimerkiksi hedelmäveitsi. Kukan imupinta menee tukkoon, jos sen leikkaa saksilla.

– Kun sakset puristavat varren poikki, imupinta ihan murskaantuu ja sitten kukka ei enää ime vettä, kuvailee floristi ja puutarhuri Minna Savolainen.

Pelkkä huuhtelu ei poista maljakosta pöpöjä

Myös puhtaus on kukkien kannalta tärkeä juttu. Savolaisen mukaan jo floristikoulussa opetetaan, että maljakon täytyy olla kukkia varten niin puhdas, että siitä voisi itse ottaa vesihuikan.

Kukat ovat varsin bakteerialttiita ja jos maljakko on likainen, kasvi ei siinä kukoista kauan. Kukan elinkaari jää lyhyeksi, jos sitä pitää maljakossa pitkään vettä vaihtamatta tai putsaamatta astiaa välillä. Pelkkä maljakon huuhtelu käyttöjen välillä ei riitä, vaan astia on syytä pestä kunnolla.

– Sormessakin on jo niin paljon bakteereja, että en suosittele koskemaan vastaleikattuun kukan imupintaan. Leikkokukka on tietyllä tavalla verrattavissa pieneen lapseen. Et sinä likaisin käsin koske vastasyntynyttä vauvaakaan.

Kylmä vesi saattaa säikäyttää

Savolainen vinkkaa myös, että imupinnan leikkaamisen jälkeen kukan pitää päästä raikkaaseen veteen mahdollisimman pian.

Puumaisen tai kovan varren omaavat leikkokukat kaipaavat lämpimämmän maljakkoveden, hennompivartiset puolestaan kestävät viileämpää vettä.

Sormessakin on jo niin paljon bakteereja, että en suosittele koskemaan vastaleikattuun kukan imupintaan.

Floristi, puutarhuri Minna Savolainen

– Kyllä kukkakaupasta ostetun tuoreen leikkokukan tai kimpun pitäisi kestää maljakossa viikon, jopa puolitoista. Kukat on käsitelty kaupassa kuluttajalle valmiiksi, mutta niitä pitää myös hieman hoitaa siellä kotona.

Leikkokukkavirkisteet ovat Savolaisen mukaan tutkitusti nekin kukille hyväksi. Virkiste pitää myös maljakkoveden kirkkaana, puhtaana ja hajuttomana.

– Ne on todettu hyviksi ja niitä tutkitaan ihan laboratorio-oloissa. Ei kannata itse lähteä sekoittelemaan mitään sooda-perunajauhoseoksia kukille ravinnoksi, vaan luottaa kukkakauppojen virkisteisiin. Virkiste edesauttaa kukkien kestävyyttä ja vähentää bakteereja.

Kesäinen luonto tarjoaa kukkien ystäville runsaasti kaunista katseltavaa ja moni haluaa tuoda luonnonkukkia sisätiloihinkin. Ne saa kestämään maljakossa, kunhan muistaa, että tähän aikaan vuodesta mökkirannasta nostettu jääkylmä vesi ei ole niille parasta mahdollista. Kylmä vesi säikäyttää luonnonkukan.

– Luonnonkukat voi repiä maasta ihan käsin tai saksin ja sen jälkeen tehdä niille terävät imupinnat. Kukat saa laittaa aika lämpöiseen veteen, siten ne saa parhaiten kestämään. Kun vaihdat vettä kukille, niin se voi sitten olla jo viileämpää, opastaa kukka-ammattilainen.

Lue seuraavaksi