1. yle.fi
  2. Uutiset

Talouskriisistä toipuva Portugali maksaa IMF-velkojaan jälleen etuajassa

Viimeksi Portugali lyhensi velkaansa etuajassa maaliskuussa. On uumoiltu, että myös Portugali voi olla taas vaikeuksissa, jos Kreikan talousongelmat syvenevät.

talous
Portugalin lippu.
Jose Sena Goulao / EPA

Portugali aikoo maksaa etuajassa lähes kahden miljardin euron velkaerän Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Näin se viestittää olevansa eri asemassa kuin talousongelmiensa kanssa painiskeleva Kreikka.

Portugalin valtiovarainministeriö kertoo tänään maanantaina, että summa on tarkoitus maksaa kesäkuun aikana. Viimeksi Portugali lyhensi velkaansa etuajassa maaliskuussa. Silloin se maksoi IMF:lle 6,6 miljardia euroa.

Portugali tarvitsi vuosikymmenen alussa talouden pelastuspaketin kuten Kreikkakin. Eräät asiantuntijat ovat uumoilleet, että myös Portugali voisi olla jälleen vaikeuksissa, jos Kreikan ongelmat syvenevät.

Kreikka puolestaan yrittää päästää sopuun kansainvälisten velkojiensa kanssa. Velkojat tahtovat Kreikalta uudistuksia, ennen kuin maalle maksetaan vuonna 2012 aloitetun sopeutumisohjelman viimeinen, runsaan seitsemän miljardin euron lainaerä.

Kesäkuun lopussa Kreikan on lyhennettävä velkaansa Kansainväliselle valuuttarahastolle 1,5 miljardilla eurolla.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi